У Босни и Херцеговини откривена је до сада непозната некропола стећака.

Фондација “Чувари баштине” дошла је до још једног великог открића – некрополе стећака изнад села Отрићево, општина Рогатица, на којој је пронађено 26 стећака, а прије неколико седмица иста фондација је пронашла некрополу Подчелопек у селу Шахбеговићи, општина Соколац. На овом локалитету нађено је 55 стећака.

Ово фасцинантно откриће пренио је предсједник фондације Емир Меданхоџић, који наводи да “је пронаћи неоткривену и неевидентирану некрополу тежак, захтјеван и мукотрпан посао јер су углавном такве локације на забаченим мјестима. Потребно је имати знања, искуства,стрпљивости и добре информације локалаца са терена без којих је немогуће завршити посао. Такав је и случај са овом некрополом од 26 стећака, изнад села Отрићево која се налази дубоко у шуми, а преко ријеке Праче је стари град Борач којии је прављен од дрвета и који је изгорио. Нови камени Борач, сједиште властеле Павловића, је узводно уз ријеку Прачу на неколико километара.”

Наводи да су из фондације поносни на ово откриће, те су добили додатну мотивацију за нове неоткривене некрополе широм Босне и Херцеговине

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име