Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

У Рачку се није десио злочин над албанским цивилима, то је била антитерористичка акција и организовањем скупова на којима се износе чињенице бори се против измонтираних догађаја на штету Срба, истакнуто је на Сокоцу на трибини посвећеној догађајима у Рачку прије 25 година.

На трибини „Истина о Рачку и Кошарама – 25 година касније“ бригадни генерал у пензији Зоран Лубура испричао је да је права истина да су снаге безбједности у Рачку ликвидирале групу албанских терориста који су напали легалне органе власти.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Он је напоменуо да је представник ОЕБС-а Вилијам Вокер са својим помагачима исфабриковао причу о масакру над недужним становништвом и тиме обезбиједио повод да почне агресија на Савезну Републику Југославију.

Лубура је навео да је Вокер већ 15. јануара извијестио да се десио масакр над цивилним становништвом, а сутрадан је реаговао Савјет НАТО-а, оцијенивши да се све десило пребрзо, што значи да је тај план раније направљен.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

„Рачак је измишљен као што су и Маркале измишљене с циљем да се обезбеди мандат НАТО снагама да нападну суверену земљу која ништа није урадила на штету албанског становништва“, истакао је Лубура.

Лубура је навео да организовањем оваквих трибина у сарадњи са борачким организацијама у Републици Српској желе да се шири истина борећи се против лажних оптужби, исфабрикованих и измонтираних догађаја, који су злоупотријебљени против једног слободарског народа.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Истражни судија из Приштине Даница Маринковић категорична је у тврдњи да се у Рачку није десио злочин ни помињани маскр над албанским цивилима како је лажно, бестидно представио амерички шпијун Вокер.

Она је нагласила да је то била антитерористичка акција српске полиције, која је изведена легитимно и легално што су знали и представници ОЕБС-а.

Маринковићева је напоменула да је Рачак био велико упориште албанских терориста, што је она утврдила вршећи увиђај 15. јануара 1999. годне када је са члановима своје екипе изашла на терен и пронашла велику количину оружја, које су одузели као материјлни доказ.

Истакла је и да је наредних неколико дана њена екипа била спријечена да уђе у село Рачак да не би утврдили истину, јер је унапријед смишљено да окриве српску полицију, о чему је аргументовано говорила као свједок одбране у поступку против Слободана Милошевића у Хашком трибуналу и српских генерала.

„Нисам могла да спречим НАТО агресију јер су они то већ испланирали, али победа је наша што нико није осуђен“, нагласила је Маринковићева.

Потпуковник у пензији Драгутин Димчевски, један од учесника битке на Кошарама, рекао је новинарима да та битка представља окосницу свих битака које су вођене на територији Косова и Метохије.

Подсјетио је да је трајала 67 дана и да је Војска дала све од себе да би бранила и одбранила своју отаџбину.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Према његовим ријечима, битка на Кошарама је почела много прије 9. априла када је био врхунац и када је српска војска са око 130 војника успјела да одбрани своју територију, а да нико није био командант.

„На Кошарама је територија одбрањена, и бранили смо је крвљу, без обзира што многи кажу да смо изгубили“, истакао је Димчевски, а повукли су се основу Кумановског споразума и Резолуције 12 44 Савјета безбједности УН „са сузама у очима али непоражени и с дигнутом главом“.

Трибину, одржану у Парохијском дому Романијске Лазарице у присуству великог броја посјетилаца, организовала је општина Соколац у сарадњи са општинском Борачком организацијом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име