Стање с електричном енергијом биће проблематично зато што је тешко имати прогнозу о потрошњи у односу на превисоке љетне температуре.

Када је цијела Босна и Херцеговина прије мање од мјесец остала без струје на неколико сати, као и добар дио региона, грађани су се уплашили. Поучени тим искуством, када је крајем прошле седмице Федерални хидрометеоролошки завод најавио могуће кварове у инфраструктури због изразито високих температура, многи су се запитали је ли могуће да се понови исти сценариј.

Не може се то предвидјети, нема те особе ни тог стручног лица које може предвидјети – рекао је за „Аваз“ генерални директор „Електропривреде БиХ“ Санел Буљубашић.

Нагласио је да „Електропривреда БиХ“ капацитетом одговара потребама снабдијевања конзума.

Било би веома незахвално рећи било шта друго, као и прогнозирати шта се може десити… Наши капацитети су у погону, сви функционирају и раде, и то је оно што ми можемо у овом тренутку урадити. Хидроелектране су у неким дијеловима спуштених нивоа. Када недостаје електричне енергије, принуђени смо да је купимо на тржишту – истакао је Буљубашић.

Менаџмент ове компаније одговорио је на питање заступника у Представничком дому Парламента ФБиХ Адмира Чавалића колико је коштао увоз струје 21. јуна, када се колапс десио. Та бројка, према прелиминарним процјенама, досегла је износ од готово 650.000 КМ.

Ми нисмо куповали ту енергију по 500 или 1.000 еура, колико је тражено тада. Нисмо хтјели. Дизали смо са својим системом и опет смо успјели први ући у систем, подигли смо то за неких сат и по. Полако смо улазили у систем, онако како то налаже Независни оператор система (НОС), који су координатори уласка у систем. Ми прво подижемо више од 400 киловатне мреже, па 220, па 110, па овај наш дистрибутивни дио који је везан – рекао је Буљубашић.

Додао је да се прво подижу далеководи који одржавају велике потрошаче.

Дакле, тамо гдје се уистину може десити нека хаварија. Онда се иде према крајњим потрошачима. Има неки распоред, правила која морамо поштовати. Мислим да смо брзо реагирали и добро се завршило. Надам се да неће до тога поново доћи, али да неко сада може тврдити да се неће дешавати, незахвално је то прогнозирати, уистину – истакао је Буљубашић.

Нагласио је да ће стање с електричном енергијом бити проблематично зато што је тешко прогнозирати потрошњу у односу на ове температуре.

Буљубашић је подсјетио да прошли пад није био повезан с БиХ.

Интерконективни водови су кренули одоздо, да не прејудицирамо ко је крив док се не заврши истрага која је у вези с комисијом која је формирана на нивоу Европске заједнице. Видјет ћемо. Ми се трудимо да купце снабдијемо како смо то и уговорили, да не буде поремећаја – истакао је Буљубашић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име