На Сокоцу обиљежен Дан бораца Републике Српске (ВИДЕО)

0

Служењем парастоса, полагањем цвијећа и пријемом за командни кадар Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде код начелника општине Милована Бјелице, данас је на Сокоцу обиљежен Дан бораца Републике Српске.

„Четрнаести фебруар веома је значајан датум у комплетној српској историји, поготово за наш одбрамбено-отаџбински рат. Ове године, због свих дешавања у Републици Српској, због покушаја њеног омаловажавања и дешавања у вези са 9. јануаром, овај датум има посебан значај“, рекао је предсједник Одбора општинских борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић.

Лалић је у име бораца Сарајевско-романијске регије поручио свим политичарима у Републици Српској да морају бити сложни када је ријеч о минимуму националних интереса.

„Оне тековине за које је живот дало готово 24.000 бораца Републике Српске, морамо чувати. Српска је наша светиња и нема цијену“, рекао је Лалић новинарима.

Поводом Дана бораца Војске Републике Српске Борачка организација општине Соколац посјетиће три породице са два погинула борца.

„Општина Соколац једна је од првих општина у Српској која је ријешила стамбена питања породица погинулих бораца и дијелом других приоритетних категорија, додјелом локација за градњу породичних кућа у четири нова насеља на Сокоцу, уз грађевинске дозволе по веома повољним условима. Тај процес и даље траје, до коначног рјешења“, каже начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Он је навео да пред локалном управом постоји обавеза запошљавања незапослених борачких категорија и да се на томе непрестано ради.

У Првој романијској бригади учествовало је 15.000 бораца, а у Другој од 8.000 до 9.000 бораца Војске Републике Српске.

Са подручја општине Соколац погинуло је 287 бораца у одбрамбено-отаџбинском рату, а у спомен-соби у овом мјесту налази се 600 фотографија.

Обиљежавање Дана бораца организовала је Борачка организације општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име