Извршни директор „Пупин иницијативе” изјавио је данас да Србија треба озбиљно да се бави односом са Сједињеним америчким државама, оценио је да сарадња Србије и Америке иде узлазном путањом и напоменуо да се у Вашингтону може чути и да Америка жели да имају Србију као свог стратешког партнера и савезника на овом простору.

„Американци, односно администрација, препознаје да ће Србија наставити да игра главну улогу у овом региону. Као што овде ми са наше позиције, када узмете географију и погледате где се Србија налази, видимо да наша будућност јесте у Европи и у ЕУ, исто тако Американци када узму мапу Балкана и погледају и виде позицију Србије, територијалну величину и економију и њима је јасно да без Србије и без савезништва са Србијом нема стабилности на овим просторима”, рекао је Велебит.

Оценио је да су зато српско-амерички односи важни, не само за Србију и Америку, већ и за стабилност целог региона и уколико нема добрих односа и разумевања између две земље, сматра он, нема ни регионалне стабилности.

„Зато мислим да и Вашингтон треба више да препозна српски интерес у овом региону и да више уважава српску позицију, зато што смо видели да приступ који је Америка имала последњих 20 или 30 година према овом региону, где су се увек кладили на друге, а не на нас, да тај приступ на крају није дао резултате које су можда они очекивали”, казао је Велебит. Навео је да је у експозеу новог председника Владе Милоша Вучевића јасно истакнуто да ће Србија радити даље на јачању односа са Сједињеним Америчким Државама и да је време да се период од 1991. године па надаље, када су ти односи били лоши, остави историчарима и да две земље покушају да нађу један нови језик и нови приступ када је реч о односима. „То је позитиван сигнал у односу на наш однос према Америци, зато што из мојих искустава одласка у Вашингтон, у овом раду јачања односа и јачања српске позиције у Вашингтону, видео сам колико пута Американци у Вашингтону кажу ‘па где сте ви људи били до сада?’ Ми се претходних 20 година нисмо бавили (Америком), ми смо се понашали као да Америка не постоји”, указао је Велебит.

Додао је да постоје ствари око којих се Срби и Американци или српска и америчка држава никада неће сложити, као што су питање Косова и Метохије или резолуција о Сребреници и истиче да постоје ствари око којих ће се две земље усагласити и ту види простор за напредак. „Мислим да је такав приступ много бољи за нас, зато што ће Србија на тај начин да ојача своју позицију”, навео је Велебит.

Оценио је да Америка са Србијом има „најсубстантивније” односе у поређању са било којем земљем у региону. „Када гледамо историјски, Србија и Америка су били савезници. Када погледамо данас односе између Србије и Америке, када погледате садржај тих односа, број америчких инвестиција у Србији, број српских компанија одавде које раде у Америци, то је далеко више него када погледате однос Америке и било које друге земље у региону”, истакао је он.

Велебит је оценио да су економски односи Србије и Америке веома добри, а да је војна сарадња две земље одлична, навевши као пример сарадњу Националне гарде Охаја и српске војске и одржавање војне вежбе „Платинасти вук”. „Да би Србија јачала своју позицију, мора да ради са највећом силом.

Ја немам ништа против ако неко други хоће да се бави јачањем односа са Кином, Русијом или неким трећим”, рекао је он. Говорећи о дипломатској позицији Србије, Велебит је истакао да се данас налазимо у периоду безбедносног, геополитичког, економског, енергетског и цивилизацијског преобликовања света и да ће у складу са догађајима који се данас дешавају, било да је реч о рату у Украјини, рату у Гази или могућем сукобу Америке и Кине око Тајвана, да ће ти догађаји доста утицати на то каква ће бити спољна политика Србије. Од свега тога зависи и како ће се међународни партнери одређивати према нама и како ћемо се ми одређивати према међународним партнерима, односно другим државама, додао је он.

Оценио је именовање Марка Ђурића на место новог министра спољних послова као добру ствар, навевши да је Ђурић као амбасадор Србије у Америци „направио озбиљан искорак када је реч о нашем присуству у Вашингтону”.

Велебит је за Танјуг рекао да у америчкој администрацији постоје различите струје ставова када је реч о Косову и Метохији, као и озбиљна фрустрација премијером тзв. косовских интитуција Аљбином Куртијем и приштинском администрацијом. Истакао је да Америка по питању Косова и Метохије може и треба више да уради по питању српске заједнице на КиМ, као и да је за Американце веома важно питање људских и религијских права на КиМ. Велебит је истакао да је питање српске заједнице на КиМ заправо питање кредибилитета ЕУ, додајући да је тзв. Косово данас све, осим мултиетничко, како је првобитно планирано.

„Ви имате велико исељавање Срба са тих простора које се дешава годинама и живот тих људи је заиста неподношљив. Зато је питање да ли ЕУ може да гарантује безбедност и људска и религијска права за Србе са Ким или не може. То је онда тотално урушавање кредибилитета ЕУ који је већ сада пољуљан због милион разлога”, рекао је Велебит. Истакао је да је ипак добар сигнал то што се питање проширење ЕУ вратило на велика врата, пошто је избио рат у Украјини и навео да план ЕУ за Западни Балкан и средства од шест милијарди евра које је ЕУ наменила региону говоре о томе да су се сви освестили колико је регион важан.

„Од тога ће Србија добити милијарду и 600 милиона евра. То је огроман подстицај и финансијска ињекција целом региону. Али, ми исто морамо да видимо како Србија може додатно да ојача своју позицију у односу са ЕУ, на исти начин као са Америком”, рекао је Велебит. Истакао је да су питања рударства и енергетике у експозеу премијера Милоша Вучевића означена као једна од најважнијих и навео је да постоји идеја да се Србија кроз план за Западни Балкан интегрише у ланац снабдевања критичним сировинама и тиме смањи зависност од Русије, Кине и других земаља.

Говорећи о ситуацији на Блиском истоку, Велебит је истакао да је Србија једна од 17 земаља потписница позива Хамасу да ослободи таоце у Појасу Газе и наводи да је војна помоћ Србије Израелу корак „где Србија преко Израела игра на ту карту у односу са Америком”. Велебит је оценио да Србија не сме да изгуби Израел као партнера у будућности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име