Од памтивека, људи су покушавали да осмисле технике управљања бесом. Савремене методе укључују вежбање на врећи за ударање у теретани или на бициклу за вежбање.

Међутим, како пише The Guardian, истраживање спроведено у Јапану показало је да вас записивање ваше реакције на негативан догађај и бацање истог папира у смеће ослобађа беса.

Да би метода имала утицаја, папир на коме смо написали оно што нас љути мора бити згњечен и бачен у смеће. Студија у Јапану открила је да записивање ваше реакције на негативан догађај на комад папира, затим уситњавање или згњечење у лопту и бацање у смеће ослобађа бес.

„Очекивали смо да ће наш метод донекле потиснути бес. Међутим, били смо изненађени што је бес скоро потпуно елиминисан“, рекао је Нобујуки Каваи, водећи истраживач студије на Универзитету Нагоја.

У истраживању је учествовало 50 студената који су написали кратка мишљења о важном друштвеном проблему.

На пример, да ли би требало забранити пушење у јавности? Оцењивачи су потом радове намерно ниско оценили у смислу интелигенције, интересовања, дружељубивости, логике и рационалности, а да би додатно наљутили ученике, оцењивачи су додали увредљиве коментаре попут:

„Не могу да верујем да би образован човек овако размишљао Надам се да ће ова особа нешто научити док је на универзитету“.

Ниво беса је био нижи код појединаца који су згужвали и бацили папир у канту за смеће, а затим се вратили на првобитно место, а код оних који су чували папир са увредљивим коментарима, њихов бес се временом знатно мање смањивао.

„Ова техника се може применити у тренутку љутње“, рекао је Каваи.

Ово откриће могло би да расветли порекло јапанске културне традиције познате као ‘хакидашисара’ у храму Хијоши у Кијосу, недалеко од Нагоје. Хакидасхисара је годишњи фестивал на којем људи ломе мале дискове који представљају ствари које их љуте.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име