Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да треба сачекати да се распишу локални избори и видјети да ли ће бити потребно да се број одборника мијења након што ступи на снагу Изборни закона Републике Српске, те нагласио да је увјерен да ће се ова локална заједница држати закона Српске.

Он је подсјетио да Скупштина општине Соколац има 21 одборника, што је према Правилнику ЦИК-а БиХ, те да Изборни закон Републике Српске предвиђа да општине које имају у бирачки списак уписаних мање од 11.000 бирача, треба да имају 19 одборника.

„Сигурно да ћемо се као легалисти и поштоваоци институција Републике Српске држати закона, уредби и прописа Српске“, поручио је Бјелица.

Бјелица је истакао да ће након што овај закон ступи на снагу, бити потребне измјене Статута општине Соколац.

„То нама ствара додатни проблем и утицај општине Соколац у граду Источно Сарајево, јер би изгубили једног одборника у Скупштини града Источно Сарајево“, изјавио је Бјелица.

Он је изразио увјерење да је на ову измјену могао да реагује посланик у Народној скупштини Републике Српске са подручја ове општине док је Нацрт закона био у процедури или чак у и приједлогу.

Бјелица је рекао да он и два одборника СДС-а нису присуствовали данашњем састанку који је организовао о овом питању предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић, јер цијене да треба сачекати расписивање избора и реаговати по том питању.

Скупштина општине Источно Ново Сарајево једногласно је 17. фебруара усвојила одлуку о измјени општинског Статута, којом се због повећања броја становника у овој локалној заједници број одборника са досадашњих 19, повећава на 21 од наредног изборног циклуса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име