У протеклих десет дана, Болницу „Србија“ напустило је два доктора и шест медицинских сестара и техничара који су одлучили придружити се новоотвореној приватној Болници „Аса“ у Сарајеву.

Овај масовни одлазак медицинског кадра изазвао је забринутост међу члановима Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске, који осјећају потребу и дужност да упозоре јавност и апелују на надлежне институције да хитно реагују.

Разлози за одлазак медицинског особља су углавном повезани са ниским платама које су уобичајене у здравственом сектору Републике Српске. Према информацијама доступним синдикату, плате медицинских сестара и техничара су знатно ниже у поређењу с понуђеним платама у приватном сектору. Највиша плата медицинске сестре у Републици Српској износи око 1.120 КМ за сестре са краћим радним стажом, док медицинске сестре и техничари са око 28 година радног стажа имају основну плату од око 1.370 КМ. Супротно томе, понуђене плате у приватној Болници „Аса“ су двоструко веће.

Осим финансијских разлога, недостатак признавања факултетских диплома и других студијских програма у здравственом сектору додатно демотивише раднике, а недостатак адекватног кадра може довести до пада продуктивности и квалитета услуга према пацијентима.

Горан Мотика, потпредсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске, истиче да је ово питање које превазилази само Болницу „Србија“ и Град Источно Сарајево те да захтијева пажњу Министарства здравља и социјалне заштите и Владе Републике Српске.

У разговору са министром здравља и социјалне заштите, господином Аленом Шеранићем, синдикат је добио позитивне реакције на своје приједлоге, али наглашава да је хитно потребно дјеловати како би се спријечио даљи одлив квалификованог медицинског кадра из јавног здравственог сектора.

Ова ситуација не само да поставља озбиљна питања о одрживости јавног здравственог система, већ и наглашава хитну потребу за системским промјенама како би се осигурала адекватна мотивација и признавање стручности медицинског особља.

Подсјетимо, здравствени радници окупљени у Синдикату здравства и социјалне заштите Републике Српске су прошле седмице, након сједнице Републичког одбора, најавили да крећу у протесте.

„Дошло нам је пет до дванаест. Даље се не може“, поручили су тада додајући да ће по добијању сагласности МУП-а за одржавање протеста, бити организована конференција за медије на којој ће јавност бити упозната са свим детаљима, захтјевима, времену и мјесту одржавања протеста.

Како је јуче за БУКУ рекао Александар Драгушић, замјеник предсједника Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске и координатор за синдикални активизам 70% запослених у здравству Републике Српске ради за 𝟵.𝟵𝟭𝗞𝗠 изнад најниже плате!

“Ако узмемо да је више од 70% радника у области здравства је са средњом стручном спремом и да њихова просјечна плата износи 𝟭𝟭𝟳𝟬.𝟲𝟳𝗞𝗠 у којој је урачунат и износ топлог оброка од 𝟮𝟮𝟬.𝟴𝟴𝗞𝗠, те регрес од 𝟯𝟵.𝟴𝟴𝗞𝗠 долазимо до податка да више од 70% запослених у области здравства ради за 𝟵.𝟵𝟭𝗞𝗠 изнад најниже плате у Републиици Српској која по Одлуци Владе Републике Српске износи 900КМ.

Надаље статистика нам говори и да је просјечна нето плата у дјелатности здравствене заштите и социјалног рада у фебруару износила 𝟭.𝟱𝟴𝟭𝗞𝗠, а да је синдикална потрошачка корпа за исти мјесец – 𝟮.𝟱𝟵𝟬,𝟳𝟱𝗞𝗠. Дакле, 𝟳𝟬% 𝗿𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗮 у области здравства са оваквим платама је у ситуацији да преживљава, а не да живи од свог рада”, рекао је Драгушић.

На питање да ли ће подржати одлуку Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске који су најавили протесте, Драгушић каже да ће подржати сваку акцију осталих синдиката која има за циљ повећање плата и побољшање услова рада за све здравствене раднике.

Подсјећа и да су претходном периоду дали широку подршку и активностима Синдиката правосуђа Републике Српске и штрајку радника у правосуђу који траје већ четири седмице, а отежан је неадекватним Рјешењем о минимуму процеса рада и притисцима на раднике – чланове синдиката.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име