Парастосом, полагањем вијенаца и спуштањем цвијећа у ријеку Дрину у Старом Броду код Вишеграда обиљежене су 82 године од стравичног злочина над Србима када су усташе Јуре Францетића извршиле покољ над више од шест хиљада српских цивила.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, а убијања су трајала и до почетка маја. У покољу је страдао велики број Сокочана, махом жена и дјеце који су спас од усташа покушали да нађу преласком Дрине.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица и ове године присуствовао је парастосу који је држао његово преосвештенство Митрополит дабробосански Хризостом.

“Дрина или народно Зеленика је била црвена од крви те 1942. године, а онда се црвенила од стида што су невине жртве заборављене. Данас из зелене воде руке пружају скулптуре које у изграђеном комплексу симболишу сјећање на жртве, али и васкрснуће наше културе сјећања” – рекао је Бјелица.

Као знак сећања на ове српске мученике 2019. године је у Старом Броду захваљујући донацији Даке Давидовића и Спасоја Албијанића освештан Спомен-музеј за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника, а аутор скулптура је академски вајар Бојан Микулић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име