Мађарски премијер Виктор Орбан састаће се у петак на Флориди с бившим америчким предсједником Доналдом Трумпом, убрзо након што је отворено подржао настојања свог дугогодишњег савезника да се ове године врати на мјесто предсједника САД.

“Није коцкање, већ заправо клађење на једину разумну шансу, да се ми у Мађарској кладимо на повратак предсједника Трумпа”, поручио је мађарски лидер обраћајући се на дипломатском форуму у Турској.

Орбан, који је одбио да пошаље оружје Украјини и који притом одржава блиске везе с Русијом од инвазије у пуном обиму 2022. године, више пута је понављао да само повратак Трумпа у Бијелу кућу може донијети мир у Украјини.

“Једина шанса свијета за релативно брз мировни споразум је политичка промјена у Сједињеним Америчким Државама, а то је повезано с тим ко је предсједник”, тврди Орбан.

Трампов повратак означио је као предуслов за снажан и брз мир на европском континенту. Такођер је рекао да је увјерен да је Трумп био на власти када је почео рат у Украјини “сада не би било рата”.

Ни Трумп не крије своје одушевљење мађарским премијером због чега га је раније описао као “великог вођу”.

Орбан, који је на власти од 2010. године, суочио се с тензијама с администрацијом америчког предсједника Јое Бидена, углавном због одуговлачења Будимпеште у вези ратификације чланства Шведске у НАТО-у. Дакако, након дугог одлагања, мађарски парламент је прошле седмице одобрио кандидатуру Шведске за чланство у НАТО-у, преноси Клиx.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име