Од средине октобра прошле године евидентира се већи број обољелих од великог кашља у Републици Српској, а најугроженија су дјеца, рекла је инфектолог на Универзитетском клиничком центру Републике Српске Татјана Рогановић.

– У вријеме када није било вакцинација, ово је била опака болест, али откриће против ове болести, односно вакцинација, је главна мјера превенције. Од средином октобра прошле године евидентира се већи број обољелих. Најугроженија су дјеца, дјеца у првој години живота највише, то је једна драматична клиничка слика.

Рогановићева додаје, да је према подацима Института јавног здравстав Републике Српске, у Српској обољевају старија дјеца, дакле тинејџери, али и старије особе.

– Код тинејџера су клиничке слике блаже, али се наравно требају лијечити, да не буду преносиоци болести – истиче Рогановићева.

Разлог повећаног оболијевања, како Рогановићева наводи, јесу невакцинисане особе.

– Ова инфекција се лако шири, једна обољела особа може да ову болест да пренесе на чак 12 особа. Клиничка слика иде кроз неколико стадијума, од прве, која је незначајна, која изгледа као да је обична прехлада. Након тог иду напади кашља, као други стадијум, те препознавање болести, дијагностика и укључење одговарајуће терапије – додаје Рогановићева.

Она истиче, да када се спроведе адекватна заштита већински дио проблема је ријешен, преноси БЛ портал.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име