У навечерје празника Светог краља Стефана Дечанског у манастиру Високи Дечани служено је свечано празнично бденије.

Служили су Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Преосвећени Епископ диселдорфско-њемачки г. Григорије, уз саслужење многобројног свештенства и свештеномонаштва са Свете Горе, из више помјесник православних цркава.

Молитвено су учествовали домаћин Епископ рашко-призренски г. Теодосије, будимљанско-никшићки г. Методије и новобрдски г. Иларион.

На крају бденија замонашен је искушеник ове свете обитељи Божо Кнежевић који је добио монашко име Амфилохије, по Светом Амфилохију Патмоском.

Божо Кнежевић – Добитник награде Љекарске коморе

Пљевљак Божо Кнежевић добитник је награде Љекарске коморе Црне Горе за најбољег студента медицине у иностранству, 2020. године.

Вриједно признање Кнежевић је заслужио радом и оцјенама током школовања на Медицинском факултету у Београду.

“Учење ми је некако ушло у крв, па ми је то као свака друга потреба – храна, вода. Жеља да постанем љекар постоји од 4. разреда основне школе, а да нијесам гдје јесам, студирао бих математику која ме фасцинира”, истакао је тада младић, чији су индекс красиле само десетке и једна деветка.

Стипендиста Владе Црне Горе и Општине Пљевља

“Током студија радим у Лабораторији за неурофизиологију као студент, гдје се на анималним моделима највише бавим епилепсијама. Пишем студентске истраживачке радове и са њима учествујем на домаћим и међународним конгресима. Члан сам Студентске секције Друштва за неуронауке Србије, и један семестар сам био њен предсједник, а онда сам се повукао због других обавеза, да не би Секција трпјела”, испричао Кнежевић.

“Двије најважније ствари у животу, вјеру у Бога и љубав према медицини, засигурно ми је усадила мајка, за шта сам јој неизмјерно захвалан”, наглашава Кнежевић.

Поред стручне литературе и научних радова, каже да у слободно вријеме чита углавном филозофску, психолошку и богословску литературу.

Рекао је да му је омиљена књига “Злочин и казна” Достојевског и да воли поезију Виславе Шимборске, Константина Кавафиса и Одисеја Елитиса.

Повремено се бави преводилаштвом са енглеског, руског и грчког језика. Воли да путује и говори стихове. Члан је МЕНСА Црне Горе од 2012. године, а једно вријеме био је и локални координатор у Пљевљима.

“Не панирам превише унапријед. За многе ствари у животу ме носи тренутак, што и није најсјајнија ствар”, истиче Кнежевић.

Све петице у основној и средњој школи

Божо је и током основне и средње школе имао све петице и постизао запажене резултате на бројним такмичењима.

Као основац освојио је прво мјесто на такмичењу у говорењу стихова на руском језику, иако се такмичио у конкуренцији основаца, средњошколаца и студената.

На Олимпијади знања 2011. године, из биологије освојио је II мјесто, а 2013. златну медаљу и диплома побједника на VI УНЕСКО АСПнет конференцији одржаној у Сибиру. Исте године освојио је III мјесто на Дебатном првенству Црне Горе у појединачној конкуренцији. Био је ангажован као омладински активиста и волонтер у више невладиних организација.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име