Србин о кога су се грабили многи, али кога нису могли ишчупати из српских коријена и српског духа, нити га посматрати изван српског културног обрасца.

То је, укратко, Никола Тесла, чији лик, на нашу велику част и понос, украшава билборде ИН4С-а у оквиру кампање „Поносни на своје српско“.

Рођен је 10.7. 1856. године у Смиљану, као син сеоског српског православног свештеника.

Био је највећи српски, а вјероватно и свјетски, научник и проналазач, истовремено, један од највећих умова у историји.

Науци и технолошком прогресу свијета допринио је као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне наизмјеничне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије. Конструисао је и генератор струја високе фреквенције и напона, данас познат као „Теслин трансформатор“, трансформатор без језгра, Теслину завојницу, или Теслин калем.

Укратко, средином 1882. године одлази у Париз, а 1883. године из Париза прелази у Стразбур гдје је направио први прототип индукционог мотора. Године 1884. одлази у Сједињене Америчке Државе, гдје остаје до смрти. Овај свијет напустио је у јеку Другог свјетског рата, на самом почетку 1943. године. Сахрањен је 12. јануара на њујоршком гробљу, послије опела служеног у српској катедралној (саборној) цркви светог Јована Богослова на Менхетну.

Његова „радна биографија“ је импресивна, испуњена сусретима и битисању на највећој научној и јавној сцени. Међутим, од посебне важности представља његов национални дух и опредјељење које су многи злонамјерни настојали да му постхумно отму.

Да је Тесла Србин – говорио је више пута. Посебно интересантан моменат јесте када је предсједница Друштва „Михајло Пупин“, Александра Нинковић Ташић, гостујући у емисији Радио Београда 2, прије скоро три године, први пут показала и прочитала писмо Николе Тесле упућено пријатељу Американцу, у коме познати научник јасно истиче своју националну припадност.

„Поштовани господине, примио сам Ваше љубазно писмо од 31. маја и желим да Вам се захвалим за интересовање које показујете. Ви наравно знате да сам ја Србин, који потиче из једне од најстаријих лоза, с обзиром на то да име породице моје мајке потиче од давнина као и друга имена у нашем народу“, истакао је у писму Тесла.

Научник је даље навео: „Уредник листа Канзас фармер енд мејл енд бриз недовољно разумије да је провинција, у којој сам ја рођен, у то вријеме била само под политичком влашћу Аустрије, што никакве везе нема са народношћу.“

Подсјетила је и на писмо нашег великог научника из фонда Конгресне библиотеке САД, које је раније објављено, а у коме Никола Тесла каже да: „Не постоји народ који је страдао више од српског народа. Због тога што смо толико страдали постали смо народ пјесника и мислилаца. Знате ли шта је рекао велики песник Гете о српским народним песмама. А шта мислите да би рекао да је био Србин?“, пише Никола Тесла 1895. године.

Увијек и свуда поносан на своје српско!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име