У целом свету је познат као „Моцартов град“, а често га називају и „Северним Римом“. Салцбург је, без сумње, један од најлепших аустријских, па и европских градова.

Идеалан је за љубитеље културе, прелепе архитектуре, врхунске гастрономије и узбудљивих тура. Децембар је посебно чаробан у овом граду, а његови предбожићни догађаји се редовно сврставају међу најлепше и најузбудљивије у Европи. Ако планирате путовање у Салцбург, ево шта да видите и доживите у овом магичном граду!

Салцбург је један од оних градова који освајају на први поглед. Прелепа архитектура, барокне зграде и палате, уредне фасаде, чисте улице… Није велик, па је идеалан за шетњу, пун је знаменитости и атракција. А ту је и занимљиво окружење које захтева дужи боравак на овим просторима. Прелепи стари град уписан је на Унескову листу светске баштине у Европи. Шетња кроз њега је као путовање кроз време и различите периоде узбудљиве историје града.

Наиме, Салцбург је у саставу Аустрије тек последњих 200 година. Прво су га населили Келти, касније је био део Римског царства, а након тога је дуго времена био аутономна бискупија којом је управљао кнез бискуп. Сваки од ових делова историје оставио је траг у граду. Векови црквене владавине су посебно видљиви, јер су оставили трага на архитектури, начину живота и у великом броју цркава.

Тврђава Хоенсалцбург крије бројне тајне

Највећа атракција града је несумњиво тврђава Хоенсалцбург, која са брда бди над Салцбургом. До ње се из центра стиже пешке, за шта ће вам требати двадесетак минута, а до брда се може доц́и и жичаром из улице Festungsgase. Тврђава Хоенсалцбург подигнута је 1077. године, а данашњи изглед добила је у 15. и 16. веку. Подигао ју је надбискуп Гебхард фон Хелфенштајн као заштиту од царске војске, а касније су је бискупи доградили и проширили.

Катедрала невероватне лепоте

Чим се попнете на брдо којим доминира тврђава, биц́ете задивљени погледом на град, његове прелепе кровове, катедралу у даљини и реку Залцах која кроз њега мирно протиче. Истражите његову спољашњост, моц́не куле које га окружују, а у унутрашњости сазнајте све о томе како су некада живели принчеви-бискупи који су овде столовали.

Након обиласка тврђаве, вратите се у старо језгро и откријте многе тајне које крије. Једна од њих је Гетрајдегасе, најстарија трговачка улица у граду. Продавнице су и даље обележене металним таблама које су служиле за навигацију у време када је већина становника била неписмена, а осим неколико сати у време испоруке, Гетрајдегасе је пешачка зона и тада делује као да је време стало пре сто година. Обавезно посетите величанствену Салцбуршку катедралу у центру.

У њој, поред улаза, можете видети крстионицу у којој је крштен Волфганг Амадеус Моцарт. Поред катедрале је Дом Квартир, велики едукативни и изложбени простор у коме су столовали бискупи, а чији распоред повезује најважније сакралне објекте у старом граду: катедралу, цркву Светог Петра и фрањевачку цркву.

Родна кућа Моцарта

У самом центру, недалеко од катедрале, налази се споменик Волфгангу Амадеусу Моцарту, као и његово родно место на адреси Гетреидегассе 9. У њему се налази музеј који морате посетити ако сте љубитељ уметности, музике и историје. Видец́ете прве инструменте на којима је свирао, старе ноте, мноштво сувенира, али и чути нека од његових најпознатијих дела.

Ако накратко пређете реку Залцах, доћи ћете до прелепог замка и парка Мирабел. Дворац је подигнут ван граница града почетком 17. века, а саградио га је бискуп Рајтенау за себе и своју љубавницу, са којом је наводно имао петнаесторо деце! Око замка се налази истоимени парк који показује утицај и инспирацију париског Версаја, пише Путни кофер.

У посластичарници FÜRST купите оригиналне моцарт кугле

Наравно, пут у Салцбург не би био потпун без дегустације моцарт куглица, најпознатијег десерта овог града. Чувени слаткиш први је произвео Пол Фирст 1890. године, па идите у једну од Фирст посластичарница на неколико локација у граду да бисте набавили оригиналне куглице. У њима их његови наследници и даље праве по старом рецепту, а знаћете да једете оригиналну моцарт куглу крај сребрноплавог омотача. Чоколадна кугла има марципан и пистаће у средини, премазана је нугатом и преливена чоколадом.

Традиционално, то се ради тако што се куглица стави на дрвени штап и умочи у црну чоколаду – зато се на оригиналним куглицама види ознака штапа, али на индустријским не. Праве кугле ћете платити више него индустријске, али вреди за оригинални сувенир који су многи покушали да опонашају.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име