Слободна зона је према Закону о слободним зонама дио територије Републике Српске који је посебно ограђен и означен и у којем се обављају дјелатности уз посебне услове у складу са законом, царинским прописима и другим прописима којима се уређује рад слободних зона.

Слободна зона прије свега подразумијева либералнији режим пословања, уз посебне царинске повластице и максимално поједностављење административне процедуре. У Слободној зони се могу обављати све дјелатности осим оних које представљају опасност за безбједност земље или су еколошки штетне.

Као уређен и инфраструктурно опремљен простор, иако унутар границе земље, Слободна зона представља институт који подстиче улагање капитала, производњу и размјену и нуди читав низ погодности у области спољнотрговинског и девизног пословања, а нарочито у погледу заштите уложених средстава и имовине страних корисника.

Када је ријеч о економској оправданости оснивања слободних зона, уопштено гледајући, погодности рада у таквим зонама огледају у чињеници да су трошкови земљишта и инфраструктуре, у правилу, у слободној зони нижи, што утиче на снижавање трошкова рада инвеститора у зони, а притом корисници слободних зона имају погодности у вези с царинским прописима. Ту су још и учинковитија администрација у слободној зони, једноставна и брза царинска процедура, пружање услуга корисницима по повлаштеним цијенама.

У контексту циљева оснивања слободних зона посебн се наглашава да су то привлачење директних страних улагања те запошљавање нових радника. Притом су главне карактеристике слободних зона посебни царински и порески третмани прописани Законом о царинској политици, Законом о слободним зонама у БиХ и Законом о ПДВ-у.

Слободне зоне су показале да су важан мозаик јачања домаће привреде, а посебно производне дјелатности, што даје наду и смјернице даљњем јачању извозно оријентисаног сегмента економије Републике Српске и БиХ. У четири слободне зоне у Федерацији БиХ у прошлој години произведено је готово 400 милиона марака робе.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, недавно је прослиједио захтјев Влади Републике Српске, да овој општини омогући пренос власништва над Акционарским друштвом „Нова Романија“, и тим путем упознао високе званичнике Српске о намјери оснивања слободне пословне зоне у Сокоцу. Поред простора Нове Романије, општина Соколац ће у пословну зону укључити и 400 дулума земље за такозване „гринфилд“ инвестиције.

Соколац има већ развијене принципе према зеленој агенди, а то значи да ће све оно што је урађено на пољу зелене енергије бити додатни стимуланс за стране инвеститоре.

У слободним зонама потенцијални инвеститори имају царниске и пореске олакшице, а подручју на којој се налази доноси прилив радних мјеста. Општина Соколац има све предуслове – просторни и инфраструктурни, што је већ чини економски оправданом. Такође, општина Соколац има све пратеће садржаје који су потребни за функционисање слободне пословне зоне, као што су царински терминал, банке, осигуравајућа друштва и друге државне службе које могу ће омогуће будућим инвеститрима функционисање без потешкоћа. Напомињемо да је пројекат треће траке,такође значајан допринос јачању капацитеа проточности робних токова. Соколац се налази на оптиминалној удаљености од ауто-пута, повезан је магистралним путем и до жељезничких терминала, аеродрома, тако да је позиција Слободне зоне Соколац мјесто гдје су испуњени услови од Зелене енергије до комуналне инфраструктуре.

Планови су да Слободна пословна зона Соколац обавља:

ДЈЕЛАТНОСТИ: производња роба, дорада, лон послови, складиштење робе и репроматеријала, банкарски и финансијски послови, све врсте привређивања које не загађују животну средину.

ПРЕДНОСТИ ПОСЛОВАЊА:

  • Увоз роба и услуга у слободну зону и извоз роба и услуга из слободне зоне не подлијежу квантитативним ограничењима и на њих се примјењују одредбе царинских прописа.
  • Роба која се из слободне зоне ставља у промет на тржиште Републике Српске, односно БиХ, подлијеже обавези плаћања пореза на додату вриједност, царине и других увозних дажбина.
  • Промет добара и услуга унутар слободне зоне између корисника слободне зоне је слободан.
  • Корисник слободне зоне врши плаћање пореза и осталих дажбина у складу са прописима који уређују ову област у Републици Српској.
  • Корисник слободне зоне има право на пореске олакшице у складу са прописима који уређују порез на добит, порез на доходак и порез на непокретности.
  • Пореске олакшице, утврђене прописима који уређују порез на додату вриједност, примјењују се на увоз добара и услуга, промет добара и услуга унутар слободне зоне, као и на испоруку добара и услуга изван територије БиХ.

ПОНУДА СЛОБОДНЕ ЗОНЕ „СОКОЛАЦ“

  • Закуп затвореног и отвореног складишног простора.
  • Закуп канцеларијског простора.
  • Утовар и истовар робе.
  • Услуге царинског терминала.
  • Закуп производних погона.
  • Земљиште за изградњу производних погона.
  • Земљиште за изградњу пословних зграда.

Израда елабората о оправданости оснивања Слободне зоне Соколац је у току, а заинтересовани привредни субјекти могу да се јаве писмом намјере Општинкој управи Соколац, те тако искажу интересовање за укључивање у рад будуће Слободне зоне.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име