Начелник општине Соколац Милован Бјелица учествовао је у Бањој Луци на VI Међународној конференцији о енергетској ефикасности коју је организовало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и партнерским организацијама.

Бјелица се присутнима обратио након уводног обраћања министара за Просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојана Випотника који је отворио конференцију. Присутне је упознао са пројектима побољшања енергетске ефиксасности јавних зграда и установа у општини Соколац, те говорио о пројекту „Заједница обновљивих извора енергије“ гдје је Соколац једина општина из Републике Српске.

Пројекат “Декарбонизација енергетског сектора у Босни и Херцеговини”(DecES), који имплементира Немачка организација за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), а финансира Министарство за економску сарадњу и развој Савезне Републике Њемачке (BMZ), има за циљ да унаприједи и ојача оквирне услове за декарбонизацију енергетског сектора са фокусом на промоцију енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије кроз пројекте енергетских заједница. Службеници општине Соколац дио су размјене иксустава од Беча и Атине до Тбилисија у Грузији гдје је била посљедња конференција.

Посебно је истакао рад на успостављању соларне електране „Соколац 100 MW“ који је у завршној фази и у наредним данима се очекује потписивање концесионог уговора.

Соколац је једна од најагилнији и најажурнијих општина у Републици Српској када је ријеч о зеленеј енергији и зеленој привреди. Прва је општина у БиХ потписница заштите ријека, „Општине без брана“, а има и највише заштићених подручја и локалитета.

У наредном периоду поред избацивања угља из употребе план је и прелазак већине јавних објеката на гријање на биомасу, топлотне пумпе, а у догледно вријеме и на гас. Након зграде општине, вртића, основне школе, сада слиједи утопљавање и повећање енергетске ефикасности објеката Дома здравља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име