Промовисан пројекат уређења Планинарског дома „Црвене стијене“ на Романији (ВИДЕО)

0
© Соколац-срце Романије

На Романији је вечерас представљен пројекат „Уређење планинарског дома Црвене стијене“ вриједан 25.000 КМ, чијом реализацијом су повећани смјештајни капацитети у овом објекту.

Пројекат је представила Градска развојна агенције Источно Сарајево у сарадњи са Градском управом и општином Соколац.

Директор Градске развојне агенције Младенка Пандуревић рекла је новинарима да су у овој агенцији осјетили потребу да капацитети Планинарског дома на Романији буду проширени након што је прије двије године отворена Виа ферата „Соколов пут“ у непосредној близини Планинарског дома „Црвене стијене“ и након што је Виа ферата добила велику популарност и рекордну посјећеност.

Она је навела да је у сарадњи са градом Источно Сарајево и соколачким Планинарским друштвом „Гласинац“ реализован пројекат вриједан 25.000 КМ који подразумијева опремање смјештајних капацитета у овом објекту.

© Соколац-срце Романије

Пандуревићева је рекла да је ово четврти пројекат из области туризма на подручју града Источно Сарајево, те прецизирала да је уређен први спрат планинарског дома на коме се налазе четири собе и поткровље на којем су двије собе, као и да је шест соба опремљено са 17 нових кревета.

Према њеним ријечима, Развојна агенција издвојила је сопствена средства за овај пројекат чији је циљ успостављање смјештајно-угоститељске понуде неопходне за одрживи туристички развој Сарајевско-романијске регије.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да га одушевљава активизам чланова Планинарског друштва „Гласинац“, те изразио задовољство што је Градска управа заједно са Градском развојном агенцијом подржала изградњу њихових смјештајних капацитета.

Фото: СРНА

Према његовим ријечима, Романија је неискориштени потенцијал у области туризма, али и у другим привредним областима, а повећано интересовање физичких и правних лица за овај локалитет води отварању нових радних мјеста.

Он је навео да се у близини Планинарског дома налази мали ски-лифт, адреналин парк и Виа ферата „Соколов пут“ коју је реализовао град Источно Сарајево, што представља додатну понуди за људе који нису планинари, те говори о посвећености Градске управе овом локалитету.

„Сигурно да на Романији имамо озбиљну туристичку понуду која тек почиње да се развија“, рекао је Ћосић и обећао даљу подршку овом планинарском друштву.

Фото: СРНА

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је формирањем општинског Одјељења за локални развој и јачањем Туристичке организације Соколац, те подршком локалне управе удружењима везаним за нове видове туристичке понуде, зелено свјетло добило више пројекта за које је дио средстава издвојила и локална управа.

Потпредсједник Планинарског друштва „Гласинац“ Мирослав Дивчић рекао је да ово друштво данас обиљежава крсну славу – Митровдан и дан оснивања, те да је то најбоља прилика да се промовише овај пројекат.

© Соколац-срце Романије

Он је нагласио да је Планинарско друштво и до сада имало подршку града Источно Сарајево, општине Соколац и Градске развојне агенције Источно Сарајево, који су заслужни за развој туристичке Романије, посебно изградњом Виа ферате „Соколов пут“ којом је почео озбиљнији туризам на овој планини.

Дивчић је рекао да се тај континуитет наставља и да ће завршетком смјештајних капацитета Планинарски дом имати 24 лежаја са свим пратећим објектима који су потребни да би овакав објекат радио, те да ће све то бити стављено у функцију до краја године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име