Служењем Свете Литургије у цркви Светог пророка Илије, ломљењем славског колача и служењем парастоса погинулим борцима на спомен обиљежју у Сокоцу, Борачка организација општине Соколац обиљежила је крсну славу – Светог великомученика Димитрија.

На централном спомен обиљежју у Сокоцу служен је помен погинулим српским борцима општине Соколац, Сарајевско – романијске регије и цијеле Републике Српске који су страдали у одбармбено- ослободилачком рату. Уприличена је и посјета спомен – соби у којој се налазе фотографије 600 погинулих бораца.

Предсједник Борачке организације општине Соколац, Љубомир Ерић честитао је славу – Светог великомученика Димитрија, свим борцима и борачким организацијама које широм Републике Српске обиљежавају данашњи празник. У свом обраћању позвао је борце који нису чланови ове организације да се прикључе њеном рад, а све у циљу помоћи овој популацији са подручја Сокоца.

– Наш циљ је да Борачка организација на локалном нивоу буде центар окупљања, гдје ћемо у границама наших могућности помоћи борцима. Могућности за помоћ нису мале, јер имамо доста средстава предвиђених допунским правима. Такође, учинићемо све да Борачка организација општине Соколац буде једна чврста, монолитна организација. Позваћемо сва удружења која су проистекла из борачке организације да се уједине , јер заједно ћемо бити јачи. Позвао бих и све борце који нису чланови, да нам се придруже у остварњу програмских циљева и јачању борачке орагнизације, рекао је Ерић.

У своме обраћању, Ерић се захвалио борцима што су се одазвали у великом броју и увеличали данашње обиљежавање крсне славе, поручивши им да су „врата“ борачке организације овој популацији увијек отворена. За добру сарадњу захвалност је истакао и општини Соколац и Граду Источно Сарајево.

Бјелица: Борачка организација – ЈЕДАН ОД СТУБОВА СРПСКЕ

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица у своме обраћању присутним борцима честитао је крсну славу. Бјелица је истакао пуну подршку раду Борачке организације, која је према његовим ријечима, увијек била приоритетна организација у овој локалној заједници.

– Борачка организација Републике Српске од посебне важности је за све нас и зато треба да је учинимо што снажнијом и бројнијом. Борачка организација је стуб Републике Српске и око ње морамо да се окупљамо јединствено. Ми ћемо, како што одувијек и чинимо наставити гајити културу сјећања на наше погинуле борце и значајне датум, чуваћемо и посјећивати спомен обиљежја, војничко гробље „Нови Зејтинлик“ и манастир на Равној Романији и свим напорима учинити да се и у свијету чује истина о нашем стрдању и борби, рекао је Бјелица.

Обиљежавању крсне славе Борачке организације у Сокоцу присуствовали су представници града Источно Сарајево, локалне заједнице, полицијске управе, представници организација проистеклих из рата, породице погинулих бораца, као и бивши војници из Сарајевско-романијске регије.

У минулом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 287 припадника Војске Републике Српске са подручја општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име