Фото: Соколац-срце Романије

Јуче сједница Надзорног одбора, онда дан одмора, па сутра крсна слава. Тако ће неки руководиоци „Шума РС“ остати три или четири дана на Романији, а неки ће, можда, у тој радно свечарској атмосфери, саставити од викенда до викенда на чистом планинском ваздуху.

И не би то било ништа чудно да се не ради о контроверзном губиташу: јавном предузећу које раполаже највећим природним благом Српске, шумама које се простиру на 43 одсто површине РС, а послује са губитком.

“Шуме Републике Српске” су у минусу од 430.000 КМ, с губитком послују и газдинства која имају изузетно богате шуме, па су кадровске промјене су неизбјежне, потврдио Надзорни одбор “Шума РС“, који је јуче засједао у Сокоцу, у главном сједишту предузећа.

Сједници су присуствовали и чланови управе ЈП, укључујући и директора “Шума РС” Славена Гојковића. Послије сједнице се нису оглашавали, а многи од њих, који су дошли из Бањалуке и других градова Српске, нису се ни враћали кући, јер им се то “не би исплатило”.

-Остали су у Сокоцу, сутра је Митровдан, крсна слава предузећа, сваке године се то слави навелико, буде више од 200 гостију – каже саговорник Српскаинфо из “Шума РС”. Колико ће коштати иће и пиће, неопходно да се испоштују “традиционални обичаји српског народа”, тек ћемо чути. А можда и нећемо.

Директор ЈП “Шуме РС” није одговорио наше питању у вези са крсном славом, јер је, како рече, у ромингу: отпутовао је у Загреб, али ће се сутра вратити на Романију, јер како би слава могла без домаћина.

Очекује се да ће славски хљеб са Гојковићем ломити “неко од важних људи из Владе РС”, а међу званицама је и начелник општине Соколац Милован Цицко Бјелица.

Позвани су и сви директори шумских газдинстава, неки ће доћи, неки неће, јер, кажу, имају преча посла. Онима, којима се спрема “свилен гајтан”, није до славља, а они који су преживјели деветомјесечни обрачун, гледају како да се до краја године исчупају из минуса и сачувају фотеље.

Мада се по старом српском обичају вјерује да се баш на славама много тога може “средити”, познаваоци прилика тврде да у случају “Шума РС” и није баш тако.

-Ништа се на тој слави неће ни договорити, ни излобирати, чак не мислим да ће директорима који су већ отписани сутра неко рећи да треба да се пакују. Министар је најавио неке смјене, али то се неће рјешавати у Сокоцу, нити на нивоу “Шума РС”, то је ствар партијског договора, као и свака смјена или именовање – каже наш саговорник.

Биљана Марковић: Министар је све рекао

Након јучерашње сједнице Надзорног одбора ЈП “Шуме РС”, предсједница НО Биљана Марковић каже “не може рећи ништа ново, што већ није рекао министар”.

А министар пољопривреде и шумарства Саво Минић је, подсјећамо, рекао да су “Шуме РС” и након деветомјесечног обрачуна у минусу и да ће директори газдинстава у Фочи, Кнежеву, Вишеграду и Чајничу вјероватно бити смјењени.

– Управа и директор ЈП “Шуме РС” треба да предузму наредне кораке, сходно резултатима. Министар је рекао који су то кораци – јасна је Биљана Марковић.

Проблем је, међутим, што су чак тројица од четворице директора са “листе за одстрел” из СНСД, неки чак и под “директном заштитом” Милорада Додика. А ни Споменко Стевановић, директор ШГ “Маглић” Фоча и бивши посланик Демоса, није баш “репа без корјена”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име