Предсједник Скупштине Андрија Мандић казао је гостујући на РТЦГ-у да им српско држављанство које је стекао у складу са Уставом и Законом.

„Ја не видим шта је ту проблем. Национално сам Србин, говорим српским језиком, припадам СПЦ, волим Црну Гору, овдје су ми преци а биће и потомци. Не желим да указујем љубав према Црној Гори тако што ћу да мрзим Србију. Читава Шумадија је насељена рођацима наших предака. Немамо никог ближег у региону него што је та Србија“, казао је он.

Говорећи о држављанству, тврди да се неко сјетио да по Закону дискриминише грађане.

„Ако га је неко добио 4. јула 2006. онда нема право да има српско држављанство“, подвукао је.

Додаје и да је патриота и да ради само за свој народ, на челу је Скупштине и ради само за своју државу.

„Протест поводом мог именовања је тековина демократије, не могу сви да вас воле у вишепартијском систему“

Мандић је казао да ће његова прва посјета бити Будимпешти, на којој ће бити сви предсједници Скупштина.

„Црна Гора са Мађарском и Србијом и свим сусједима мора имати добре односе. Морамо поправљати те добре односе. Недостаје нам радне снаге током љета, има много и пројеката који требају бити спроведени – имамо амбициозне планове, а ако имате добру идеју, наћи ћете и инвеститоре“, казао је Мандић.

Тврди и да је протест поводом његовог именовања демократија.

„Не могу сви да вас воле у вишепартизму. Људи који ми се противе су протестовали. Ми кад смо организовали протесте, све се тресло од огромног броја људи који је подржавао шта смо ми заступали. Мени је довољно само да погледам број људи који се окупио. Али опет, то је демократија. Не замјерам паљење фотографија, свако треба да искаже и политички и властити став“, казао је Мандић.

„ПЕС освојио највише гласова и има право да усмјерава политичке процесе“

Коалиција ЗБЦГ није добила 41 мандат како би реализовала свој политички програм, казао је предсједник Скупштине и додаје да су у тој коалицији свјесни тога.

„Дио народа снажно подржава да дио нашег програма остане по страни. Ова Влада наставља спољнополитички курс претходне Владе, а ми нећемо да им сметамо. Ми имамо друге приоритете. Желимо да исијечемо оне опасне нити које су Црну Гору вукле доље. И око Украјине смо се изјаснили да се залажемо за територијални интегритет. Ипак, по некима, постоје двојица Андрије Мандића, једни мисле да сам ја опасан тип спреман да направим свакакво недјело, а на другој страни имате ово што сам ја и о чему говорим. Појединцима из разних агентура се то не допада“, казао је он.

Тврди да ће наставити да се боре.

„Знамо да немамо довољно мандата да реализујемо наш програм. Највише гласова је добио ПЕС, и они имају право да усмјеравају процесе. Ми смо учесници у том читавом послу“, јасан је Мандић.

„Да је попис почео 1. децембра, трошак би био милион евра“

Тврди и да је прочитао у медијима да се ДПС неће одазвати његовом позиву, и да то потврђује њихову даљу радикализацију.

„Тај Закон се мора промијенити а Парламент је надлежан за то. Мило ми је кад видим да имају више повјерења у Владу коју смо ми изабрали, него што имају у себе“, казао је Мандић.

Предсједник Скупштине додаје да је политички за њих веома корисно, али и да за њих то није паметно.

„Попис и његово одржавање је последњи датум када можемо искористити пописнице. Трошак који би имали да је попис почео 1. децембра је милион евра. Када је премијер то чуо, просто је поскочио не желећи да се потроши милион, када већ имамо спремне пописнице“, казао је он.

Додаје да је попис законска обавеза.

„Нас не интересује ништа осим само слободан попис. Сви подаци на пописници су важни“, казао је Мандић.

„Вучић и Србија нису непријатељи Црне Горе“

На питање је ли постојало консултација са предсједником Србије Александром Вучићем, Мандић тврди да није.

„Кад год разговарамо, он пита у ком ће се правцу кретати политика српског народа Црне Горе. Ми смо политичари који представљамо тај народ. Шта је нормалније од тога него да тај народ има добре односе са њим? Овдје је неко схватио да се љубав према Црној Гори мјери тиме колико мрзи Србију“, казао је он.

Није мишљења да су Србија и Вучић непријатељи Црне Горе и урадили би много тога и помогли Црној Гори и поред свега лошег што су већ урадили према њима.

„Србија има довољно осјећаја да зна да смо једни другима најближи. Немојмо правити непријатеља од неког ко нам може бити пријатељ. Нас су бомбардовале САД и НАТО – мислите ли да ми не желимо да имамо добре односе са НАТО-ом и ЕУ? Наша потреба као политичара, и наша жеља, је да отупљујемо оштрице, али такође да и са комшијама поправљамо односе“, јасан је Мандић.

„ДПС намеће причу о четницима и партизанима како би један корпус држао у подјелама“

Тврди и да није очекивао да ће ДПС толико да потенцира причу о прошлости, као што су то радили у Скупштини.

„Филип Ивановић им је добро одговорио да се расправља о 44. Влади а не 44. ој години. Неко је желио да кроз наметање те приче, просто један корпус у Црној Гори задржи у тим подјелама. Ја сам у Парламенту говорио да је ДПС посебно 1997. године тражила нове линије подјела гдје се Црна Гора дијелила по неким питањима, и нигдје није постојала жеља да се укључи она друга Црна Гора како би заједнички радили. Стално је ту било притиска“, казао је он.

Срећан је, додаје, и поносан, када уђе у Скупштину и види исте чиновнике који нису могли имати политички став и морали су да ћуте, а данас су слободни.

„Демократија се учи. Сигурно смо на већем нивоу од 30. августа“, јасан је он.

„Човјечанство на ивици сукоба“

Тврди и да су се у прошлости дешавале одређене девијације гдје је извршна власт покушала да држи Скупштину потчињеном.

„Влада води политику државе, али и посланици имају могућност да предлажу Законе. Оно што је посебно важно је да је грађанин носилац суверености земље и он предаје свој глас посланицима. Посланици који су изабрани ће у наредне четири године бити носиоци суверенитета ове земље“, казао је Мандић.

Приликом избора предсједника Скупштине, тврди Мандић, појавила се она „магична бројка“ како би се изабрали чланови судског и тужилачког савјета.

„49 посланика је тропетинска већина. Три посланика која су припадала 30-августовској већини као и 4 посланика УРЕ који су у опозицији су потенцијал да се може доћи до броја који је потребан. Ми би жељели, и ја бих то волио, да они који су дуги низ година владали Црном Гором а данас су опозиција, препознају значај овог процеса“, казао је Мандић.

Тврди и да се човјечанство данас налази на ивици сукоба, а Израел и Украјина нису толико далеко.

„Ту се дешавају сукоби цивилизација и многе велике силе имају ту интересе. У једном тешком амбијенту, у амбијенту када се човјечанство налази на ивици амбиса, хајдемо ми да покажемо да у малој земљи пронађемо формулу да будемо људи који могу заједнички функционисати“, тврди Мандић.

„30. август је историјски датум“

Тврди да у политику не треба уносити лично. Коментаришући ток преговора о формирању власти, Мандић тврди да ако се врате још уназад, искључени су из власти 2020. године иако су имали сјајан резултат.

„Када кренете у анализу прошлости, морате ићи и даље у прошлост да би схватили узроке и посљедице. И једни и други смо ипак тада имали снаге, али сада преко тога треба да пређемо. Ми смо сада изабрали Владу. Постоје конкретна обећања која је дала Влада и парламентарна већина. Постоји наш образ и политички утицај. Ако будемо учествовали у малим, ситним играма, ударања испод стола, док радимо заједно, мислим да ћемо успоравати једни друге“, казао је Мандић.

30. август, додаје, је историјски дан за Црну Гору.

„Грађани су смијенили власт без било каквих тешких посљедица по први пут. Нема више мјеста екстремизму. Обичан човјек жели мир“, казао је Мандић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име