Фото: Pixabay

У жељи да изгубе килограме, многи људи стичу лошу навику – прескачу оброке. Ипак, на тај начин се ствара проблем који може да има лоше последице по физичко и психичко здравље, а стручњаци истичу да је у заблуди свако ко мисли да на тај начин треба да мршави. Ова лоша навика доводи до недостатка есенцијалних нутријената за нормално функционисање организма. Ево шта се догађа у телу ако прескачемо оброке:

– Редовно прескакање оброка, посебно у комбинацији са ограничењем калорија, може да има велики утицај на физичко и ментално здравље. Када прескачете оброке, у телу нема есенцијалних макро и микро нутријената потребних за правилно функционисање организма. То може да доведе до разних негативних последица, физичких и психолошких – објаснио је Анастасиос Микроулис, оснивач и директор клинике у Здравственом центру у Њујорку.

Прескакање оброка може да изазове осећај хроничног умора, лоше расположење, појачан апетит, преједање, отежано одржавање жељене телесне тежине.

– Када тело осети глад, појачава се природни инстинкт за храном. Постоје људи који тврде да када не једу дуго, осећају да имају више енергије. Важно је да знамо да неправилна исхрана ремети наш метаболизам и здраве навике – истакла је нутриционисткиња Џен Блејс.

Према њеним речима, као последица прескакања оброка може да се јави „мождана магла“, умор, глад, раздражљивост и хормонски дисбаланс. Мождана магла има симптоме који могу да утичи на нашу способност размишљања. Можда ц́емо се осец́ати збуњено или неорганизовано или нам је тешко да се усредсредимо или изразимо своје мисли речима. Лекари у том случају препоручују здраву исхрану и вежбање, решавање загонетки или укрштенице, дружење са породицом и пријатељима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име