Фото: Фото "Васић"

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас на Сокоцу, поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије, да на Војничко гробље „Нови Зејтинлик“ гдје почива 949 погинулих српских бораца треба да дођу сви који су против Републике Српске, који говоре да је „агресор и геноцидна“, а поготово они из Сарајева у којем данас нема Срба.

Каран је рекао да је Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ мјесто на којем се истовремено осјећају и туга и понос, те да овдје треба да дођу сви који не дају пуни допринос изградњи у миру часне и поносне Српске.

„Тужни смо и увијек ћемо бити тужни на овом и оваквим мјестима, на гробовима наших најмилијих, најбољих, најхрабријих, најчаснијих, а истовремено поносни јер ту не леже само они, него и темељи наше слободе и наше Републике Српске“, рекао је Каран.

Он је истакао да да је Војска Републике Српске заједно са Министарством унутрашњих послова /МУП/ и својим народом у Одбрамбено-отаџбинскомо рату водила много величанствених битака, али да је једна од највеличанственијих – одбрана Сарајевско-романијске регије.

Министар унутрашњих послова Српске подсјетио је да о одбрани Сарајевско-романијске регије свједоче и 4.000 погинулих бораца и 10.000 рањених у одбрани својих огњишта и породица.

„Величанствене су само оне битке и борбе када се борите за своје, када штитите огњишта и породице. Зато је само наша борба часна и величанствена“, нагласио је Каран.

Изражавајући захвалност свима који су дали савоје животе за Републику Српску, Каран је поручио да су обавеза, право и дужност осталих да наставе тамо гдје су они стали, али у миру.

„Да нашој младости, дјеци и свим грађанима обезбиједимо просперитетан живот у Републици Српској и тиме се одужимо онима који су овдје“, поручио је Каран.

На Сокоцу и Равној Романији данас је обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Одбрана Сарајевско-романијске регије, била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске у коме је Сарајевско-романијски корпус корпус одбио 35 офанзива непријатељских снага.

Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размјештене на ширем подручју Сарајева.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса. У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име