У оквиру пројекта “Декарбонизација енергетског сектора у Босни и Херцеговини” који проводи њемачки ГИЗ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) , представници Општине Соколац и Града Мостара учествовали су на “REScoop Spring Gathering” у Атини.

Ријеч је о годишњем окупљању постојећих и планираних пројекта енергетских заједница које се баве демократизацијом енергетског сектора, у организацији европске федерације грађанских енергетских задруга (REScoop.eu i Electra Energy Cooperative).

Овом приликом окупило се преко стотину заинтересованих страна у области енергетских заједница из цијеле Европе, те су кроз радионице и састанке размјенили знања и искуства која ће бити од користи у развоју грађанске енергије и покретању енергетских иницијатива у рукама заједнице.

Фокус овогодишњег скупа енергетских заједница је ширење покрета на Балкан и Источну Европу.

Испред Општине Соколац састанку је присуствовала Милијана Иванић из Одјељења за локални развој. На скупу су одржане 23 тематске радионице које су покривале теме као што су законски оквир, сарадња између општина и енергетских заједница, могућности јавног финансирања, интеграција социјалне и родне правде у енергетске заједнице и борба против енергетског сиромаштва.

Након Беча и Неума, састанак у Атини представља завршни дио ове фазе пројекта ЗОЕ у коме Соколац ради на инсталирању соларне електране на спортску дворану.

„Како се енергетска транзиција брзо одвија широм Европе и свијета, морамо осигурати да грађани буду стављени у срце овог помака ка обновљивој енергији. Да би се ово постигло, потребан је рад у нашим заједницама на размјени алата, знања и изградњи капацитета неке су од порука из Атине“ – пренијела је Иванић.

REScoop Spring Gathering у Атини има за циљ да послужи као одскочна даска за људе који желе да активно учествују у демократској енергетској транзицији. У наредним мјесецима и годинама очекује се да ће се учесници придружити, иницирати или подржавати енергетске задруге у својим насељима и локалним заједницама.

ГИЗ пројекат „Декарбонизација енергетског сектора у Босни и Херцеговини” је пружио техничку асистенцију у финалним припремама ентитетских закона о обновљивим изворима енергије, као и техничку асистенцију за припрему пословних планова за пројекте заједница обновљиве енергије. Општина Соколац је члан техничке радне групе ГИЗ пројекта која је укључена у активности финализације секундарног правног оквира о заједницама обновљиве енергије и припрему пословних планова за заједнице обновљиве енергије Општине Соколац и Града Мостара.

Наставак сарадње са ГИЗ-ом је планиран за септембар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име