Фото: www.worldsmarathons.com

Минуле недјеље је у Сарајеву одржан четврти по реду Сарајевски маратон, највећа маратонска манифестација у БиХ. Преко 1500 учесника су се такмичили на једној од четири дистанце – маратон (42. 195 метара), полумартон (21.97 метара), Меморијална трка Осман Јунузовић ( 5. 000 метара) и Кидс Рун ( трка за малишане). Учествовали су тамичари из 40 земаља.

Овогодишњи 4. Сарајево маратон, чији је организатор било Удружење „Дечки у плавом“, окупио је и спортисте из више војних једница са Балкана, јер је у склопу ове велике спорске приредбе одржано Балканско војно првенство.

Стаза Сарајевског маратона је јединствена због чињенице да спаја два града – Сарајево и Источно Сарајево.

Са платоа испред Вијећнице, стартовало је 1.500 такмичара на маратонској, полумаратонској стази , трци на пет километара и стази намијењеној за најмлађе учеснике.

Побједници у маратону и полумаратону у мушкој конкуренцији су такмичари из Кеније, коју су и на претходно одржаним манифестацијама увијек били први или међу првима. Прво мјесто у маратону у мушкој конкуренцији заузео је Laban Cheruiyot у времену два сата и 20 минута, што је нови рекорд Сарајевског мартона. Подсјетимо, власник претходног рекорда био је такође Кенијац – Stenly Kipruto са временом два сата и 27 минута. У женској кункуренцији побиједила је босанскорецеговачка такмичарка Zoe Hamel, која је стазу прешла за два сата и 58 минута.

На Сарајевском маратону Соколац је представљао учесник бројних маратонских трка – Перо Мијатовић, који је још једном показао да се још увијек успјешно може носити са много млађим од себе. Мијатовић је са лакоћом савладао маратонску стазу, у вријеме када је учеснике ове тешке трке пратила неубичајено висока температура за ово доба године. Стазу је прешао у времену четири сата и 47 минута, што му је обезбиједило 176. мјесто међу 208 маратонаца и маратонки који су стигли до циља на плато код Вијећнице. Заиста, успјех вриједан поштовања.