Кантонално тужилаштво Зеничко-добојског кантона, подигло је оптужницу против Смаила Г. (67) и његових синова Бекира (35) и Хасана (23), због кривичног дјела насилничко понашање, док Хасана терете и за оштећење туђе ствари и угрожавање сигурности.

Оптужницу је потврдио судија за претходно саслушање Општинског суда у Високом.

Терете их да су заједно 09. октобра 2022. године, око 13 часова у мјесту Горња Зимча у Високом сукобили с М.Ч. М. Ч. и А. К., док су трактором локалним путем пролазили поред њихове куће, а све због ранијих несугласица.

Према наводима оптужнице, први је изашао на пут Смаил носећи у руци жељезну шипку како би пресрео трактор, а потом када га је зауставио, изненада без икаквог повода и разлога, шипком је ударио М. Ч. у предјелу десне руке и десне ноге.

Након тога су до њега дотрчали његови синови Хасан, држећи сјекиру у руци и Бекир, држећи у руци металну цијев.

Пријетње

При томе су им сва тројица почели псовати и пријетити.

„Хасан је бацио сјекиру према М.Ч. која га је погодила у кољено, да би потом, на М.Ч. физички насрнуо и Бекир. Када га је покушао ударити металном цијеви у чему није успио јер се М.Ч. измакао, Хасан се трчећим кораком вратио у кућу и изнио ручну бомбу а потом у повратку затражио од Смаила и Бекира да се одмакну како би бацио бомбу“, наводи се у оптужници.

Како се наводи, запријетио је истовремено М.Ч. и М.Ч. да ће их убити бомбом а потом, у намјери да оштети трактор, сјекиром је почео ударати по мотору трактора.

Након тога је узео моторну пилу и са њом као и са сјекиром коју су изнијели из куће исјекао је свих шест гума на трактору и његовој приколици, због чега су се А.К. и М. Ч. дали у бијег, страхујући за свој живот, док је М.Ч. остао на трактору“, наводи се у оптужници.

„Хасан је наставио пријетити М.Ч. да ће му силовати цурицу , бацивши при томе према њему и сјекиру која га није погодила а затим и лопату према А. К. која га је погодила у десну руку“, стоји у оптужници.