© Соколац-срце Романије

Начелник соколачке општине Милован Бјелица изразио је задовољство што су Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и Полицијска управа Источно Сарајево подржали идеју о постављању спомен-обиљежја у знак сјећања на прву смотру полиције тадашње Српске Републике БиХ извршену прије 31 годину на Сокоцу.

Бјелица је захвалио министру унутрашњих послова Републике Српске Синиши Карану и наченику Полицијске управе Источно Сарајево Бранимиру Шеховцу што су одмах реаговали на одлуку о обиљежавању 30. марта 1992. године, као датум када је на Сокоцу извршена прва полицијска смотра, чиме се доприноси његовање културе сјећања на настанак институција и установа Републике Српске на у овој општини.

Он је истакао да је данас са Шеховцем и његовим сарадницима разговарао о томе се шта све потребно да учини МУП Републике Српске, када је ријеч о изградњи споменика у част првог постројавања српске полиције у тадашњој БиХ.

Бјелица је напоменуо да је општина Соколац у сарадњи са Удружењем ветерана МУП-а Републике Српске припремила идејно рјешење и главни пројекат постављања спомен- обиљежја које ће бити постављено код стадиона „Бара“, мјесту гдје је одржана прва смотра српске полиције.

„Нама је веома битно да МУП Српске прихвата, подржава и стоји и иза датума и свега што је на овом простору урађено у том периоду“, истакао је Бјелица.

Он је нагласио да су у борби за одбрану Републике Српске животе дала 782 припадника МУП-а Српске.

На овом састанку је безбедносна ситуација на Сокоцу оцијењена као повољна, а добром срадња општине са Полицијском управом Источно Сарајево и соколачком Полицијском станицом.

Састанку су присуствовали и замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Игор Кушић и командир Полицијске станице Соколац Радован Шаренац.