Најављени нови циклус помоћи Србије за пет општина у Републици Српској, договорен прије три дана на састанку предсједника Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића, обрадовао је становништво Сокоца, Рудог, Невесиња, Билеће и Вишеграда.

Гдје планирају утрошити новац? У Сокоцу – за изградњу Градске куће, у којој ће бити смјештено више институција.

Замисао о изградњи Градске куће у Сокоцу дуго траје. Међутим, објекат са 2.300 квадратних метара површине, у којем би били смјештени спомен-соба, музеј, библиотека, сала за позоришне представе и кино пројекције, туристичка организација и дио локалне управе, не може се финансирати из скромног општинског буџета. Стога је кандидован ка институцијама Српске и Србије.

– Овај пројекат је био потпуно усаглашен између руководстава Републике Српске и Србије, зато је добио безрезервну подршку. Захваљујем им на томе, јер ми као локална заједница никада не бисмо то сами могли урадити, а већ смо доста уложили, око 700.000 КМ смо издвојили и измирили према набавци градског грађевинског земљишта и изради комплетне изведбене документације – навео је начелник општине Милован Бјелица.

Вриједност овог пројекта процјењује се на око осам милиона КМ. Колико ће средстава стићи из Србије још није познато, али је јасно да је подршку планирала и Република Српска, тако да ће се и овим пројектом још једном показати заједништво.

Захвалност за најављену помоћ Србије стиже и из Вишеграда, из којег су кандидовали четири пројекта укупне вриједности око пет милиона КМ.

– Који год од пројеката да прође, а волио бих да сва четири буду одборена на задовољство, биће од користи не само Вишеграђанима, него и људима који долазе у нашу општину из године у годину у све већем броју – истиче начелник Вишеграда Младен Ђуревић.

Колико помоћ Србије значи за мање општине говори и примјер из Невесиња, гдје је локална заједница прије двије године захваљујући подршци Владе Србије помогла покретање текстилног погона у којем је посао добило 138 радника.

Средствима Владе Србије локална заједница обезбиједила је 2.900 КМ по раднику за обуку и преквалификацију.

– Они су тај новац утрошили за преквалификацију радника, а фабрика и даље ради и запошљава – наводи начелник Миленко Авдаловић.

Уз локалне заједнице у Српској, из Србије је најављена и додатна помоћ за четири општине у Федерацији са већински српким становништвом – Гламоч, Дрвар, Петровац и Грахово.