Регистрација возила у Републици Српској је поскупјела јер је дошло до раста цијена осигурања од аутоодговорности, потврдио је за „Независне новине“ Бојан Поповић, предсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава РС.

Он је објаснио да је дошло до поскупљења обавезног осигурања за 18 одсто, а да осигурање у склопу регистрације моторног возила износи укупно 30 до 40 одсто.

„Остало су пореске обавезе, давања за Ауто-мото савез и остало. Ми смо испред удружења тражили повећање цијена осигурања од аутоодговорности зато што је дошло до проблема при исплати штета. Бојимо се да са овим средствима које тренутно имамо за аутоодговорност нећемо у будућновише од 30 одсто у односу на 2021. годину. То је све везано за повећање цијене рада мајстора, резервних дијелова, а и возе се скупљи аутомобили“, појаснио је Поповић.

Додаје да регистрација неће пуно поскупјети и да ће то бити неких 7,8 одсто.

„Понављам, осигурање чини 30 до 40 одсто од укупних средстава која се издвајају за регистрацију возила“, рекао је Поповић. Иначе, Одлука о измјенама одлуке о заједничкој тарифи премија и цјеновнику за осигурање од одговорности за моторна возила у Републици Српској је објављена у Службеном гласнику РС у сриједу, те је повећање цијена осигурања од аутоодговорности од 18 одсто већ ступила на снагу.