Соколачко Културно-умјетничко друштво /КУД/ „Романијска луча“ обиљежило је крсну славу – Светог Симеона Мироточивог, уз жељу да обнови успјех и славу ранијег састава.

Предсједник КУД-а Никола Јанковић, поздрављајући присутне у цркви Светог пророка Илије, рекао је да крсна слава окупља и подсјећа на вриједности заједништва и међусобне слоге.

Он је истакао да су протекле двије године због вируса корона негативно утицале на рад „Романијске луче“ и довеле до осипања чланства, додатно потпомогнутог устаљеном „смјеном генерација“, чиме је знатно ослабљен извођачки ансамбл.

„Срећом ту су млађи узрасти, припремни и дјечији ансамбл који вриједно раде и припремају се за наступе“, најавио је Јанковић.

Бесједећи о житију светитеља, јереј Милан Ђукић је истакао синоћ да је у соколачком КУД-у Симеон Мироточиви сабрао и окупио младе људе који игром и пјесмом чувају своју традицију, коју су започели њихови преци уткавши у њу „златну нит“.

КУД „Романијска луча“ је наступало у шест европских земаља, промовишући српске обичаје и културу, игру и пјесму, те понијело низ награда и признања са најпризантијих фолклорних манифестација у Србији и Републици Српској.

Соколачки КУД сада има око 100 чланова узраста од пет до 25 година, а настао је 1998. обнављањем рада ранијег друштва.