Годину дана је прошло од почетка специјалне операције Русије у Украјини. Русија појачава нападе дуж цијеле линије фронта на истоку земље. Најтеже је и даље око Бахмута и Угледара. Кијев је саопштио да je циљ Москве да исцрпи украјинске снаге.

Кина је спремила мировни план који ће представити председник Си Ђинпинг.

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да се руски војници херојски боре против неонацизма у Украјини, а приоритет ће бити јачање одбрамбене способности.

– Завршетак специјалне војне операције у Украјини биће окончан када Русија оствари све своје циљеве и не буде било пријетњи по њену националну безбједност – рекао је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

Калабухов је нагласио да су „њихови приједлози на столу“.

– Када друга страна буде спремна да води преговоре тада можемо говорити о некој завршној фази, али за сада су све опције отворене – рекао је амбасадор Калабухов.

Циљ Москве је да се специјална војна операција у Украјини заврши што прије, уз минималне војне и цивилне жртве, као и да заштити интересе руског народа, али се од Запада па и Украјине чује само за рат, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.