И поред чињенице да су рачуни за јавну расвјету, односно струју, локалних заједница у Републици Српској већи између 40 и 50 одсто, од ванредне сједнице Скупштине Савеза општина и градова у Републици Српској, коју су тражили начелници и градоначелници из СДС-а, неће бити ништа и није искључена могућност да Савез општина и градова напусте локалне заједнице којима управља СДС.

Такође, СДС, окупљен око Конференције локалне самоуправе (КОЛОС), која је страначка организација, ванредну сједницу Скупштине, поред поскупљења струје, тражио је и због умањена прихода од ПДВ-а, међутим у Савезу општина и градова РС кажу да не могу сазвати ванредну сједницу Скупштине, јер у том случају прво би се требало састати Предсједништво и то на захтјев најмање седам чланова Предсједништва од укупно 21, колико их има.

У овом тренутку СДС са политичким партнерима има шест, од неопходних седам гласова у Предсједништву Савеза општина и градова. У случају и да сазову сједницу Предсједништва, СДС са партнерима нема већину која је неопходна за сазивање посебне сједнице Скупштине.

„Ако би се Предсједништво и сазвало и донијело одлуку о сазивању ванредне сједнице Скупштине, онда постоји рок од 60 дана да се то организује. Тако је једино могуће, а да сада КОЛОС нешто тражи, то је у најмању руку неозбиљно“, рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова.

Он каже да су теме чије отварање тражи СДС, а то су цијена електричне енергије и расподјеле ПДВ-а, добре и нису спорне, али да се процедуре морају поштовати.

„Тачно је, рачуни за електричну енергију и расвјету су око 40 одсто већи и то јесте проблем. Теме које су делегирали уопште нису спорне и не може СДС напустити Савез општина и градова, јер су чланови локалне заједнице, а не начелници“, рекао је Ћосић.

Са друге стране, у СДС-у кажу да су локалне заједнице у великим проблемима, један од њих је већи рачуни за струју, а други су смањени приходи од ПДВ-а, иако се власт константно хвали да су ти приходи у порасту.

„Рачуни за струју су повећани између 45 и 50 одсто, и огроман је то атак на локалне буџете и та средства уопште нисмо планирали нити смо их могли планирати у том оквиру. Данас треба да плаћамо трошкове, а имамо 10 одсто смањене приливе од ПДВ-а. Ми струју морамо платити, јер у противном ће бити искључена, а то би тек била катастрофа за грађане да немају јавну расвјету. На годишњем нивоу, Теслић има трошкове за јавну расвјету близу 500.000 КМ“, рекао је Милан Миличевић, начелник општине Теслић и в.д. предсједника СДС-а.

Он истиче да су захтјеви за сазивање ванредне сједнице Скупштине Савеза општина и градова као и тематске сједнице Владе РС са свим начелницима и градоначелницима рационални и да се односе на све, а не само на локалне заједнице којима управља СДС.

„Ово су проблеми које имају све општине и градови у Републици Српској без обзира на то ко је власт. Разлика између нас и других је у томе што начелници из СНСД-а немају храбрости да траже тако нешто“, рекао је Миличевић.

Говорећи о евентуалном изласку СДС-а, односно општина и градова којима управљају из Савеза општина и градова Републике Српске, Миличевић каже да то може да се деси, али да то у принципу неће значити ништа.

„Да ли ће изаћи из те организације пет, десет или 30 општина, то неће ни помоћи ни одмоћи у рјешавању наших проблема и то говори о значају институције Савеза општина и градова, која чак није ни савјетодавна за Владу и НС РС“, рекао је Миличевић истовремено додајући да се издвајају „не мала средства за чланство у Савезу општина и градова“.