Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је вечерас да је буџет Српске за ову годину стабилан и да ће редовно бити измириване предвиђене обавезе.

– Република Српска је финансијски стабилна и нема проблема у исплати обавеза. Ликвидни смо и нисмо пуно задужени – рекла је Видовићева.

Она је истакла да Република Српска има ниско задужење које износи 38 одсто бруто домаћег производа.

– Водимо рачуна о нивоу задужености. Максимално задужење Републике Српске по јавном дугу је 55 одсто, а задужење је 38. То значи да нисмо ни близу границе максималног задужења – рекла је Видовићева за Алтернативну телевизију.

Према њеним ријечима, буџет Српске је прецизно планиран а динамика утрошка средстава се константно прати.

Видовићева је нагласила да је приоритет исплата плата, пензија, борачких додатака, социјалних давања, отплата дуга, а након тога добављачима.

– Веома је важна економска ситуација у Републици Српској и зато се трудимо да је побољшамо. Тражимо инвестиције, помажемо привреди и становништву. Има многих који желе да уруше Српску економски након чега би тешко опстала, а овакве активности су углавном из иностранства, али и из Сарајева. Зато нам је у Српској неопходно јединство – истакла је Видовићева.

Она је подсјетила да Република Српска има највећу запосленост од када се мјери овај параметар и висок раст бруто домаћег производа који је прошле године износио четири одсто.

Видовићева сматра да ће позитивни трендови у Републици Српској бити настављени и понавља да је све учињено како би била амортизована инфлација.

Када је ријеч о евентуалном аранжману са Међународним монетарним фондом, Видовићева је навела да га Република Српска прихвата само ако нема политичких условљавања.

Она је оцијенила да је велика предност Републике Српске електроенергетски сектор.