Светосавски пријем, који су у оквиру свечаности поводом обиљежавања Дана Републике Српске организовали Универзитет у Источном Сарајеву заједно са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, уприличен је данас у просторијама Ректората у Источном Сарајеву.

Замјеник министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Јелена Старчевић истакла је да је ће овакви пријеми на универзитетима у Републици Српској постати традиција у будућности, што ће бити прилика да се академска заједница и шира јавност подсјете на значај очувања националног идентитета, језика, писма, традиције и историје.

„Свједоци смо да српски народ и уопште православни народ у земљама Европе никада није био у тежој ситуацији него што је то данас. Свакодневно смо изложени притисцима, пријетњама и тежњама да изгубимо национални идентитет и заборавимо ко смо“, нагласила је Старчевићева.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић новинарима је рекао да је Свети Сава најсвјетлија и најзначајнија личност у српској историји, иако је овај народ изњедрио планетарно важне личности попут Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића.

„Свети Сава је дао оно најважније нашем народу, а то је да знамо ко смо. Он је урадио много за српску државу и у временима у којима живимо лик и дјело Светог Саве помаже нам да све тешкоће превазилазимо“, навео је Кулић.

Он је изразио наду да ће наредно обиљежавање и Светосавски пријем на Универзитету у Источном Сарајеву бити у новој згради Ректората и Музичке академије.

Декан Богословског факултета у Фочи Владислав Топаловић подсјетио је на важност лика и дјела Светог Саве у образовању Срба на овим просторима, те нагласио да српски народ, школство и наука нису настали средином 20. вијека.

„Ми нисмо почели у Јајцу, ни у ЗАВНОБиХ-у, нити у Авноју него је наша историја много старија. Већ почетком 13. вијека када је Свети Сава овдје у Босни основао Дабробосанску епархију и у Херцеговини Херцеговачку, тада је почео наш напредак и наш пут ка будућности“, истакао је Топаловић.

Данашњем пријему присуствовали су директор Студентског центра у Источном Сарајеву Александра Бјелица, начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић, декани и продекани факултета у склопу Универзитета у Источном Сарајеву, те представници културног, спортског и јавног живота.