Ера дијељења лозинки за Нетфликс ускоро ће се завршити. Стриминг платформа планира „ширу“ примјену правила о дијељењу лозинки до краја првог квартала 2023. године, након тестирања наплате у Перуу, Чилеу и Костарики, објавила је компанија у свом извјештају о заради.

Нетфликс појачава своје напоре да натјера гледаоце који бесплатно гледају њихове садржаје користећи туђе лозинке на плаћање почетком ове године, а раније су најавили да ће почети наплаћивати дијељење, уводећи систем који додаје накнаде за подрачуне “додатних чланова” када људи изван једног домаћинства користе исти рачун.

– Иако наши услови кориштења ограничавају употребу Нетфликса на једно домаћинство, схватамо да је ово промјена за чланове који дијеле свој налог шире. Како уведемо плаћено дијељење, чланови у многим земљама ће такође имати могућност да плате додатно ако желе дијелити Нетфликс са људима с којима не живе – пише Нетфликс.

Компанија је такођер објавила да се извршни директор Рид Хастингс повлачи након 25 година вођења компаније и да ће диригентску палицу пренијети Теду Сарандосу, који је већ био ко-извршни директор, и Грегу Петерсу, бившем оперативном директору Нетфликса.

Хастингс не напушта компанију у потпуности и умјесто тога ће преузети улогу извршног предсједника.

Након што покрене програм наплате дијељења лозинки, Нетфликс каже да очекује неку реакцију у виду отказивања претплата на сваком тржишту, али да ће дугорочне предности људи који плаћају додатне рачуне резултирати “побољшаним укупним приходом”.

Премда нису дали детаљне информације о цијенама или одређеном датуму, сугерирали су да да би могли на снагу ступити у априлу.

Нетфликс је већ тестирао различите начине за сузбијање дијељења лозинки у Јужној Америци и почео је позивати ​​кориснике у Чилеу, Костарики и Перуу да плате додатни подрачун ако стример открије да неко ко користи рачун живи изван њихове куће.

У мају је извјештај сугерирао да овај тест против дијељења лозинки не иде баш најбоље, а претплатници у Перуу су изјавили да нису били службено обавијештени о политици и да се нивои примјене разликују међу корисницима.

Компанија није прецизирала цијене за ове нове накнаде када је потврдила планове у октобру.

Међутим, како је ова промјена већ тестирана у Чилеу, Костарики и Перуу, у овим земљама накнада је била отприлике једнака једној четвртини цијене стандардног плана, у просјеку.