Мандатар Миодраг Лекић најавио је да ће у сриједу, 4. јануара, бити одржан састанак лидера парламентарне већине на којем ће се разговарати о саставу нове владе Црне Горе, али и динамици њеног формирања.

Лекић, који је лидер и посланик Демоса, рекао је да је примио к знању јавно изречене захтјеве одређених странака и лидера и поручио да ће нова влада бити озбиљна, или је неће бити.

– Нема пуно времена и у том смислу јесте план да се све обави до 20. јануара, иако је то релативно мало времена, наравно кроз легалне процедуре и демократске одлуке – рекао је Лекић за ТВ Вијести.

Говорећи о захтјеву лидера Покрета за промјене Небојше Медојевића да буде потпредсједник Владе задужен за реформу сектора безбједности, као и ставу Грађанског покрета УРА да та област припада тој партији, Лекић је рекао да сви који чине парламентарну већину легитимно саопштавају захтјеве и ставове, а одучиваће се када та тема дође на ред.

Начелна сагласност из септембра јесте да би по половина мјеста у влади требало да припадне УРИ и СНП-у с једне, и ДФ-у и Демократама са друге стране.

Лекић напомиње да се већина која ће чинити нову владу споразумом обавезала на посвећеност европским интеграцијама, регионалној сарадњи и поштовању свих преузетих међународних обавеза и поручује да ће њен циљ бити да консолидује институције и не дозволи њихову блокаду.

– Формирање владе апсолутно не негира могућност пријевремених избора, ако треба и врло брзо – закључио је Лекић.

Скупштина Црне Горе констатовала је 29. децембра да је лидер Демоса Миодраг Лекић мандатар за састав нове владе. Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић одбио је да прогласи мандатара, па је на скупштини констатовано да су испуњени услови из члана седам измјена Закона о предсједнику.