У Сокоцу је јуче одржан први регионални састанак три удружења мљекара Сарајевско-романијске регије, односно произвођача са подручја општина Соколац, Хан Пијесак и Рогатица, а присутни су били и представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Источно Сарајево. Разматрани су егзистенцијални проблеми са којима се мљекари тренутно сусрећу, а чије рјешавање је кључно за одрживост производње. Донесен је закључак да се у јануару 2023. године упути захтјев Мљекари „Пађени“ како би се кориговала цијена откупног млијека.

Предсједник Удружења „Благо Романије“ Саша Каповић подсјећа да фармери морају наступати заједно и сложно уколико желе да остваре своја права.

– Свако од ова три удружења се, у погледу бенефита и подстицаја, ослања на локалне заједнице. Према државном нивоу морамо наступати заједнички и тражити већу премију за фармере, који живе и обитавају на надморској висини изнад 600 метара, због отежаних услова приликом исхране стоке те недостатка земљишта обрадиве површине. Донесен је закључак да се поднесе захтјев према највећем откупљивачу млијека – Мљекари „Пађени“ из Билеће, кроз који желимо да изразимо незадовољство откупном цијеном млијека – додао је Каповић.

Евидентно је да је у све три општине дошло до пада производње млијека, о чему је било ријечи на поменутом састанку.

– То је посљедица наглог скока инпута од 60 до 100 одсто у самој производњи, а цијена откупног млијека се повећала за свега 20 пфенинга. Дакле, откупљивачи нису пратили цијене које су расле у инпутима у производњи, што је резултовало пад производње. Из наведених разлога, од јануара тражимо већу цијену откупа од 1 КМ. Још једна проблематика, о којој смо говорили, је лимитирана производња до 5.000 литара и преко 5.000 литара млијека. Као предсједник Удружења, не слажем се са таквим раздвајањем. Иако у свом домаћинству остварујем ту производњу преко 5.000 литара и предајем млијеко по вишој цијени, није у реду да произвођачу који произведе мање литара, а млијеко исте класе, плаћају јефтиније по литру. Такође, познато је да на одређеним дијеловима општине постоје сабирни лактофризи, гдје лично произвођачи довозе своје млијеко, те у том погледу откупљивач нема никакве трошкове. На тим сабирним мјестима прикупи се преко 6.000 литара млијека на мјесечном нивоу, а фармери троше своје ресурсе, гориво и вријеме. Сматрамо да им се треба дати већа цијена – појаснио је он и констатовао да ће у наредном периоду бити још сличних састанака, како би се на вријеме спијечили овакви и слични проблеми.

На састанку је констатовано да уколико Мљекара „Пађени“ не буде имала разумијевање за упућени захтјев, фармери ће заједно одлучити који ће бити њихов сљедећи потез за изналажење рјешења.