Игнорисање међународног права на самопроглашеном Косову само охрабрује Приштину, што може довести до избијања великог конфликта на Балкану, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је указала да је чврсто поштовање међународних правних основа кључни предуслов за рјешавање ситуације на Косову и да су неприхватљиви покушаји игнорисања Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

– Најновије заоштравање које се десило у тој покрајини јасно показује да удаљавање од актуелног регулативног оквира за Косово само чини да су приштински радикали проблематичнији. Стварни, велики конфликт је можда прилично близу – упозорила је она.

Захарова је подсјетила да Срби у претходних 17 дана држе страже на барикадама које су подигли на сјеверу покрајине као знак протеста због притварања бившег локалног полицајца Дејана Пантића, преноси ТАСС.

– Такав легитимни облик мирног, ненасилног отпора редовним потезима застрашивања и дискриминације на етничким основама разљутио је „власти“ косовских Албанаца. Упућене су пријетње да ће барикаде бити уклоњене тешком механизацијом. Листа Срба оптужених за `тероризам` јавно циркулише. На тим листама су имена и чланова породице предсједника Александра Вучића – рекла је она.

Захарова је нагласила да „НАТО и ЕУ контигенти не могу да изврше утицај поводом погоршања ситуације у вези са Косовом“ и да Брисел пада у замку Косова.

Портпарол Министарства спољних послова изјавила да је да константан притисак од ЕУ и водећих земља на Србе на Косову „у потпуној супротности са њиховим срамотним ћутањем када год Приштина не поштује своју обавезу о креирању Заједнице српских општина у покрајини“.

Она је оцијенила да „ЕУ намјерно уништава Бриселски споразум из 2013. и игнорише понашање Косова, које добија либерализацију визних правила или разматрање пријаве за чланство самопроглашеног Косова у ЕУ“.