На Трећој међународној онлајн олимпијади из руског језика која је одржана у новембру, ученица трећег разреда Средњошколског центра „Василије Острошки“ Милица Боровчанин освојила је 1. мјесто у категорији до 17 година.

Организатор олимпијаде био је Државни универзитет у Санкт-Петербургу, а како Милица наводи била је организована у двије узрасне категорије: од 12 до 17 и 18 до 35 година и намјењена свима који изучавају руски као страни језик.

Информацију о Олимпијади сам добила од професорице Руског језика, и морам признати да у почетку нисам нешто ентузијастично приступила, јер можда нисам довољно ни схватила њен значај и квалитет. Такмичење је организовано онлајн у посебно контролисаним условима. У оквиру два круга такмичења учесници су неколико сати радили тестове из граматике, лексике, читања и слушања. Према званичним подацима објављеним на страници Универзитета, регистровано је нешто више од 5000 учесника из 132 земље, а 729 најбољих из 84 земље су проглашени финалистима, објаснила је Боровчанинова.

Милица истиче да јој ова награда представља велики успјех али и подстрек у даљем раду.

– Освајањем првог мјеста добила сам ваучер за бесплатно тестирање из руског језика као страног (ТРКИ) које је могуће обавити у неком од њихових партнерских центара до краја 2023. године, или онлајн у специјално контролисаним условима, а уз сертификат о положеном испиту ТРКИ прво мјесто ми доноси и предност при упису на Санкт-петербуршки универзитет, уколико се одлучим да ту наставим своје школовање. Осим тога, првопласиранима у обје категорије те одређеном броју награђених које је одабрала стручна комисија биће омогућено учешће у дебатама и разговорима које организује Санкт-петербуршки универзитет, казала је Боровчанинова.

Милица је додала да велику захвланост дугује наставници Олги Боровчанин и професорици Велинки Калајџић које су кроз наставу успјеле да пробуде у њој љубав не само према руском језику него и према култури, традицији и обичајима ове земље, па је наставила самостално да учи и истражује, те писала поезију на руском језику.

Поред руског Милица у школи учи енглески а самостално, у слободно вријеме учи и њемачки језик.

Милица иза себе има преко 60 награда и признања, њена поезија објављена је у више зборника и часописа за културу и умјетност. Поред књижевности, бави се и сликарством, те је остварила неколико награда и на том пољу умјетничког израза. Још од основне школе, такмичи се у свим наставним областима, и изузетно је посвећена науци.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.