Министарство правде БиХ припремило је прву верзију закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, гдје је један од акцената стављен на састав и функционисање комисије која ће ову област, на којој инсистира и званични Брисел, држати под далеко већом лупом него до сада.

Регулисање сукоба интереса путем усвајања новог закона је једна од прича о којој мјесецима траје полемика у оквиру домаћих институција, а иза новог закона стао је ресор правде у Савјету министара који је приједлог упутио у фазу консултација прије слања у процедуру усвајања на заједничком нивоу власти у БиХ.

Приједлогом је, како је појашњено, предвиђено успостављање независног и професионалног тијела за спровођење закона. Ријеч је, наиме, о Комисији за одлучивање о сукобу интереса, као самосталној управној организацији, чије би чланове требало да бира посебна парламентарна комисија на основу јавног позива. Осим тога, предложене измјене, тврде у Министарству правде БиХ, детаљније дефинишу и проширују круг лица на која се закон односи с циљем уједначеног третмана према свим носиоцима јавних функција, а план је и увођење јасних и јединствених правила која ограничавају вршење више функција.

– Једна од разлика је и обједињавање и усклађивање прописа о извјештајима о имовини и сукоба интереса, јасно дефинисање надлежности у погледу прикупљања, објављивања и контроле од стране комисије која спроводи закон те увођење доступности и обавезе подношења имовинских картона на годишњој основи, као и успостављање система провјере тачности података те објављивање регистра носилаца функција и њихове имовине – наведено је у приједлогу закона.

Предложеним актом је предвиђено и проширење спектра те врста санкција, уз увођење нових механизама, као што су, како се само наводи, поништење дјела насталог у ситуацији сукоба интереса. Новац за рад требало би да им буде обезбијеђен у оквиру буџета Парламента БиХ.

– За члана комисије не може бити именована особа која је носилац јавне функције – пише у документу, гдје је наведено да комисија може изрећи, под условом да буде утврђен сукоб интереса, опомену, новчану казну од 100 до 10.000 КМ, иницирати разрјешење с функције те позвати на оставку.

На нивоу БиХ већ постоји Комисија за одлучивање о сукобу интереса која је основана на основу измјена и допуна закона из 2013. године. На столу им је, како су и навели у овогодишњем извјештају о раду, било неколико стотина различитих поднесака по којима су поступали, али су у први план избили проблеми и кочнице у раду.

Високо на љествици је био управо неријешен статус комисије и недостатак новац, јер нису имали ни за одржавање интернет странице, а то је уједно била и још је препрека за успостављање електронског регистра за вођење и провјеру података неопходних за ефикасно спровођење Закона.

Предсједавајућа постојеће Комисије за одлучивање о сукобу интереса БиХ Мира Пекић за “Глас” каже да то тијело треба да буде независно те да га чине стручњаци, махом из области права.

– Та независност не треба да подразумијева формирање нове институције, јер треба водити рачуна и да не дође до потенцијалног преноса надлежности – истакла је Пекићева и додала да је потребно да њени чланови убудуће немају везе са политичким партијама.

Новац

Приједлогом је дефинисано да ће за спровођење закона бити потребан новац за рад чланова Комисије за одлучивање о сукобу интереса. Зарад уштеда је планирано и измјештање особља садашњег Одјељења за сукоб интереса из Агенције за превенцију корупције те преузимање од стране комисије.