Колико често ваш љубимац “криви” главу улијево па удесно док покушава да чује оно што говорите или да би боље видио оно што се дешава и који су разлози због којих то ради

Свако ко има пса често уочи једну неодољиву особину коју има већина ових кућних љубимаца, а то је окретање главе с једне стране на другу у одређеним ситуацијама. Након неколико сусрета са оваквом реакцијом, постаје јасно да је она посљедица збуњености пса. Ту реакцију ћемо најлакше изазвати тако што ћемо љубимца изложити непознатом звуку. Међутим, постоје ли још неки разлози оваквом понашању?

Лоцирање звука

Пси могу да чују фреквенције у опсегу који је већини људи непојмљив. Међутим, људи могу да детектују извор звука, без обзира на његов правац, док псима та способност није својствена. Уколико нам се неко обрати, а налази се иза нас, можемо разазнати одакле звук долази. Пси то не могу. Да би локализовали звук, они морају да промене положај. Наводно је то разлог због кога пси нагињу главу како би боље одредили извор звука. Ако звук долази с предње стране, пас ће нагнути главу у том правцу. Ако се тон чује иза пса, он ће се вероватно само окренути, или остати у првобитном положају уколико се звук чује са стране, јер су псу уши бочно позициониране.

Ова теорија није сасвим поуздана, јер се, у тренутку кад пас окреће главу, налазимо испред њега, а то му је и више него довољно да установи одакле звук долази. Због тога, др Жил Голдман сматра да је пас рефлексно нагиње главу јер покушава да се фокусира и прикупи нове информације.

Бољи „видик“

Др Стенли Корен претпоставља да нагињање главе има везе и са видом пса. У његовим пилот студијама се показало да пси са дужим њушкама, као што су хртови, чешће нагињу главу у односу на псе који имају увученију њушку. Корен сматра како пси, између осталог, окрећу главу да би боље видели оно на шта желе да се фокусирају.

Инфекција ушију

Уколико примјетите да вашем псу ухо често стоји положено на страну, као да је ,,охбешено“, то може бити знак да има болове. Ако пас упорно нагиње главу и чеше ухо, вхероватно се бори са упалом (или гљивичном инфекцијом). У сваком случају, најбоље је да се обратите ветеринару.

Интелигенција и памћење

У једној студији мађарских истраживача, који су посматрали понашање ,,надарених“ и ,,обичних“ паса, власници су од својих штенаца, јасном командом, тражили да им донесу одређену играчку из друге просторије. Тим је открио да су пси, који су били успјешнији у памћењу играчака, чешће нагињали главом у односу на оне који су у томе имали мање успјеха. Када су упоређивали реакције паса, видјели су да ,,надарени“, на команде власника, реагују окретањем главе чак 43 одсто времена, док ,,обични“ пси то раде само у два одсто времена.

Све у свему, нагињање главе с једне стране на другу најчешће је изазвано радозналошћу или збуњеношћу пса, осим ако није ријеч о неком здравственом проблему, пише Телеграф.