Натпросјечно интелигентни људи имају сличне навике, а постоје четири знака која откривају да имате натпросјечно високу интелигенцију.

Како откривају научници, ова четири знака сигнализују да сте интелигентнији од просјека.

Склони сте одгађању

Професор Адам Грант види одуговлачење као кључ за иновацију.

Према Гранту, вријеме када је Стив Џобс одлагао ствари и размишљао о могућностима било је добро утрошено вријеме у допуштању да на сто дођу различите идеје, за разлику од зарањања с најконвенционалнијим, најочигледнијим, најпознатијим .

Наука се слаже. Студија из 2016. објављена у часопису Истраживање типова личности показала је да људи с високим ИQ-ом имају тенденцију више одгађати, макар само зато што им висока интелигенција допушта луксуз чекања да започну задатак.

Дакле, ако нешто одгодите само зато што вам се не да радити на томе, то је једна ствар.

Али ако нешто одгодите јер мислите да нисте пронашли најбоље рјешење, најбољи пут или најбољу опцију, чекање да почнете могао би бити најпаметнији приступ.

Склони сте предомишљању

Вољели га или мрзили (ријетко постоји средина кад је он у питању), не може се порећи чињеница да је Џеф Безос у праву.

Према Безосу, показатељ број један високе интелигенције је спремност да се предомислите.

– Најпаметнији људи стално ревидирају своје разумијевање, преиспитују проблем за који су мислили да су већ ријешили. Отворени су за нова гледишта, нове информације, нове идеје, контрадикције и изазове на властити начин размишљање – наведено је.

Наука се и овдје слаже. Не само да серија експеримената које је недавно објавио Харвард Бизнис Ривју показује да ако се предомислите можете изгледати паметније, промјена мишљења заправо може бити паметнија: предузетници који су се прилагодили и ревидирали и промијенили своје позиције током такмичења у пичу имали су шест пута већу вјероватноћу побиједити на том такмичењу.

Сљедећи пут када будете испитивали своју интелигенцију, размислите о томе колико сте се често предомишљали посљедњих дана.

Ако је одговор “често”, вјероватно сте паметнији него што мислите.

Јер, као што аутор Даниел Канеман каже:

– Нико не воли гријешити, али ја уживам у томе што сам био у криву, јер то значи да сам сада мање у криву него што сам био прије.

Волите вријеме проводити сами

Истраживање објављено 2016. у Британски журнал о типовима личности показало је да што се више интелигентни људи друже, то су мање срећни.

Зашто? Истраживачи нагађају да би један од разлога могао бити тај да што сте паметнији, то сте више фокусирани на постизање дугорочних циљева.

Ако је то случај, провођење времена с пријатељима – без обзира колико паметни били – могло би бити већа сметња него корист.

Дакле, ако волите проводити вријеме сами како бисте се усредсредили на пројекат, побољшали вјештину, дорадили свој пословни план… или једноставно одрадили све кораке које требате подузети да постигнете своје циљеве, немојте претпостављати да сте усамљеник.

Умјесто тога, можда сте само паметнији од других.

Ви сте ноћна птица

Извршни директор Епла Тим Кук започиње своју јутарњу рутину у 3:45. Бивша извршна директорица Пепсија Индра Нуји буди се у 4 ујутро, називајући сан “божјим даром који јој никада није дан”.

Извршна директорица Џенерал Моторса Мери Бара – ауторка најбољег (и најкраћег) правила облачења запослених на свијету – долази у канцеларију до 6 ујутро.

Ипак, истраживање објављено у Личне и индивидуалне разлике показало је да такозване ноћне птице – људи који се осјећају продуктивније до касних сати – имају већу вјероватноћу да имају већу интелигенцију.

Такође, истраживање објављено у Британском медицинском дневнику показало је да “ноћне птице” обично имају боље послове и зарађују веће приходе од оних који рано устају.

Ипак, то не значи да ће вас ако почнете остајати дуже будни и касније се будити аутоматски учинити паметнијима, али: доношење свјесне одлуке – не рефлексне или опонашајуће одлуке, већ промишљене, образложене и логичне одлуке – о времену за устајање која ће вам помоћи да постигнете највише и која ће вас учинити најуспјешнијима? То је јасан знак интелигенције, преноси Кликс.