На Јахорини је завршен јединствени самит „Дигитал хаб“ који је окупио око 150 учесника најеминентнијих стручњака из пословног, дигиталног и сектора информационих технологија региона и Европе.

„Дигитал хаб Јахорина“ пројекат је Олимпијског центра „Јахорина“ и маркетинг агенције „Сигнечр“, који је одржан у протекла четири дана с циљем едукације у ИТ области, области туризма и скијашког бизниса на планинској туристичкој дестинацији, саопштено је из Олимпијског центра „Јахорина“.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић рекао је да страх од дигитализације долази из незнања.

– У послу се броје само реализације, а поента овог пословног догађаја јесте да друштву донесемо промјене, као и људима које, у овом цјелокупном процесу, нипошто не смијемо заборавити – истакао је Љевнаић.

Према његовим ријечима, током самита је одржан импозантан број предавања и панела о темама „Спајање стварног и виртуелног свијета“, „Дигитализација у јавном сектору“, „Како да уведете иновацију у свој бизнис“, о дигитализацији у спортској индустрији, али и њеној улози у трансформацији туристичке понуде скијашких центара.

Представници компаније „ТехноАлпин“ другог дана на самиту говорили о предностима дигиталне технологије у производњи снијега, о паметном управљању снијегом и ефикасном кориштењу ресурса.

Након предавања услиједила је и демонстрација ефикасног и одрживог осњежавања на полазу гондоле „Пољице“ такозваног новог система за вјештачко осњежавање стаза „Сноуфектори“.

Посљедњи дан самита обиљежио је панел под називом „Будућност и еволуција скијања“, али и будућност дјеце на планинама, као и генерације „З“, а учесник је био међународни стручњак за скијашке центре и скијашки бизнис Лаурент Ванат.

– Феноменалне информације о скијалиштима широм свијета сви присутни сазнали су од сјајног експерта из Швајцарске, који је процентуално приказао импозантан дијапазон интересантних и чињеничних информација о скијању у свијету, али и дао бројне, дигиталне савјете уз помоћ којих свако скијалиште може да направи напредак у постојећем пословању – наводи се у саопштењу.