Електрификација као главни тренд у аутоиндустрији са собом доноси и неке нове приоритете који захтјевају што боље иновације.

Један од таквих приоритета је аеродинамика, која директно утиче на потрошњу енергије за кретање, а тиме и сам домет.

Понекад су рјешења једноставна, понекад врло комплексна и скупа, а понекад и помало чудна.

Једно такво чудно рјешење би ускоро могао да понуди Порше.

Наиме, они покушавају да низом метода побољшају аеродинамику возила, а једна од њих су и вибрације. Иначе непожељна појава кретања возила кроз ваздух сада би могла да постане рјешење за побољшање аеродинамике возила, пише Индекс.

Зато истраживачи на универзитету у Штутгарту раде на вибрирајућем аутомобилу. „Испитујемо да ли је могуће смањити вриједност коефицијента Цд на одређеним тачкама каросерије аутомобила системским увођењем вибрација“, рекао је професор Андреас Wагнер, вођа програма аутомобилског инжењерства.

„Ако уведете пулс у проток вазуха око аутомобила помоћу звучника, може да се утиче на његово понашање одвајања при пострујавању.“

Порсцхе притом поставља и услов, а то је да генерисани звук и вибрације не нарушавају конструкцију возила и осећај у вожњи.

Зато путници не смију да чују тај звук прије него што се ова метода примијени на серијским аутомобилима. До тада ће Porsche радити на активним елементима аеродинамике уз неизоставну употребу ЦФД-а прије саме провјере у ваздушном тунелу, баш као што је то случај код, примера ради, бродова.