Фото: Ј.Реновица

Висока школа за услужни бизнис Соколац – Источно Сарајево претходног викенда била је организатор Научног скупа „Балкан на Јахорини“ на тему стања и перспективе одрживог живота и рада људи на Западном Балкану.

Ово је уједно био први научни скуп који је организовала ова школа, с тим да је Висока школа за услужни бизнис била коорганизатор више научних скупова са Универзитетом за пословни инжењеринг и менаџмент из Бањалуке и са Факултетом за менаџмент из Херцег Новог.

Фото: Ј.Реновица

Директор ове школе Огњен Бакмаз истакао је да ако се узме у обзир да је ово био први самостални организациони скуп, све је протекло у најбољем реду, са тенденцијом да у наредним годинама буде још организованији и ефикаснији.

– Учествовало је 14 високошколских установа из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Бугарске, као и представници Прехрамбеног Института из Новог Сада. Поред школа са којима већ имамо потписан споразум о сарадњи и који су били наши гости на конференцији, ту је дошло до договора са неким новим високошколских установама, са којима ће наша школа у наредном периоду успоставити пословну сарадњу. Ријеч је првенствено о Ерасмус пројектима, а договор је постигнут са Економским факултетом из Приштине, Економском aкадемијом из Бугарске, затим са школом Београдска академија пословних и уметничких струковних студија, као и Топличком академијом струковних студија. Сви учесници конференције однијели су позитивне утиске и сматрам да смо професионално одговорили овом задатку – навео је Бакмаз.

На поменутом научном скупу, говорио је вишегодишњи редовни професор Високе школе за услужни бизнис проф. др Зоран Милошевић, нагласивши да је овај скуп резултат настојања ове школе да се кроз традиционална окупљања научно-стручне јавности оснажи валидност студијских програма.

Фото: Ј.Реновица

– Циљ је да перспективе развоја ВУБ-а везујемо пре свега за праксу, за истраживачку делатност која ће нам показати колико ми напредујемо у Е-управи, банкарству, у појму права, јавне управе, колико разумемо економска дешавања у земљи и региону јер сви егзистирамо у једном колатералу и у једној повезаности. Све у свему, научни скуп је место окупљања људи и идеја, а Јахорина је нешто што нас све заједно можда промовише. То је амбијент у коме се меша административни, политички, еколошки, туристички, угоститељски и образовни утицај, дакле све оно што може да нам буде важно у смислу перцепције да је ово један културни простор – казао је Милошевић.

Професор Милошевић предаје и на факултетима у Србији и Црној Гори, али истиче да се сваки пут радује доласку у Соколац и предавањима на Високој школи за услужни бизнис, која постоји од 2007. године и настојаће у годинама које долазе да сачува оне атрибуте који су садржани у појму акредитације.

Предавања за нову школску 2022/2023. годину почињу у понедјељак 3. октобра, а студенти ће похађати шест студијских програма: Економију и пословање, Право, Политичке науке, Предузетништво и финансије, Јавну управу и безбједност, те Пословну информатику.