Фото: Мариана Ђ. Регоје/РАС Србија

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је Влада у најтежим кризним ситуацијама успјела да сачува стабилност и ликвидност Српске и одговори на све изазове, јер су повећана сва давања.

– Без обзира на вирус корона и украјинску кризу повећавали смо пензије, плате и остала давања. Међу ријетким владама смо које су то урадиле, јер су неке уводиле рестрикције. То нисмо радили што је наш највећи успјех – рекао је Вишковић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је подсјетио да је у Српској тренутно највећи број запослених, од када се статистички мјери овај параметар.

– То је одговор свима онима који нас критикују и желе да јавности представе да овдје ништа не ваља. Довољно се присјетити како је све било док су ти који критикују били власт – додао је Вишковић.

Када је ријеч о инфлацији, Вишковић је рекао да је она у првих шест мјесеци ове године била 14,3 одсто, што није производ Српске нити актуелне власти, него је ријеч о глобалном проблему.

– На то нисмо могли утицати, али је важно што инфлација мало јењава. Повећањем плата, пензија и осталих давања све ово смо компензовали, а просјечна плата у јуну ове године у Српској је била 1.157 КМ и виша је за 16,8 одсто у односу на исти период прошле године. Повећањем давања настојали смо да анулирамо инфлацију – рекао је Вишковић.