Фото: Aloonline.ba

Према закону БиХ дјечији пасош за малољетна лица траје од три до пет година.

Пасош за малољетну дјецу до три године кошта 39,90 КМ и рок важења је 3 године, док за дјецу од 3-18 година кошта 49,90 КМ и важи 5 година.

Рок за израду пасоша законски је 30 дана, а уколико вам је потребан брзи пасош који се добије након 72х од момента подношења закона, морате издвојити 279,90КМ

Зато провјерите дјечије пасоше прије како бисте били спремни за заслужени одмор.

С обзиром на то да дјечији пасош траје краће и родитељи су у ситуацији да га чешће ваде, овај пут смо за читаоце портала алоонлине.ба истражили шта вам је све потребно од докумената за дјечији пасош.

За издавање пасоша за малољетна лица потребно је доставити:

  • Захтјев за издавање пасоша ( у захтјев обавезно навести мјесто и општину уписа у матичну књигу рођених и књигу држављана БиХ );
  • Извод из матичне књиге рођених;
  • Увјерење о држављанству БиХ ( Ако је дијете рођено ван територије БиХ );

Такође, потребна је сагласност оба родитеља, осим у овим случајевима:

  • Ако је дијете без једног родитеља, онда приложити извод из матичне књиге умрлог другог родитеља;
  • Ако је дијете без оба родитеља, онда приложити сагласност старатеља;
  • Ако је један од родитеља спријечен да потпише сагласност на захтјеву може доставити писмену сагласност потписану И овјерену код надлежног органа;
  • Ако одлуком суда о додјељивању старатељства издавање путне исправе није условљено сагласношћу оба родитеља

Ако је одлуком суда о додјељивању старатељства издавање путне исправе условљено сагласношћу оба родитеља, надлежни орган ће од другог родитеља, којем није додијељено старатељство над малољетним лицем, затражити писмено изјашњење о давању сагласности за издавање путне исправе.

Уколико је непознато пребивалиште или боравиште другог родитеља, надлежни орган ће извршити провјере кроз расположиве евиденције и сходно извршеним провјерама ријешити захтјев

Уколико је малољетно лице, за које се подноси захтјев за издавање путне исправе, рођено у ванбрачној заједници, а други родитељ одбија дати сагласност за издавање путне исправе, надлежни орган ће од надлежне службе социјалне заштите, затражити писмено мишљење о оправданости издавања путне исправе без сагласности другог родитеља те у складу са поменутим мишљењем ријешити захтјев, наводе из Министарства унутрашњих послова.

За издавање путне исправе узимају се биометријски подаци

Приликом подношења захтјева за издавање путне исправе за малољетна лица се узимају биометријски подаци ( слика, отисак прста и потпис).

Изузетак су малољетна лица до седме године од којих се не узимају отисци прстију и потпис.

Оно што је важно истаћи јесте да дијете коме истиче пасош и треба замијенити за нови, од докумената је потребан само родни лист тј. извод из матичне књиге рођених и стари пасош.