Бициклистичка вожња „Романија зове два“, која се одржава на стази дугој око 50 километара, окупила је данас у Сокоцу 80 искусних бициклиста, а концепт овог спортско-рекреативног догађаја је ревијалног типа. Старт је кренуо од Спортске дворане, преко Пуховца, Педиша, Милетина, Каљине, Жунова, Крушеваца а коначан циљ је Кнежина, гдје је предвиђен ручак за учеснике.

Према ријечима Радивоја Трифуновића, испред удружења „Романија сајклинг“, биране су најљепше локације наше општине.

– План је да сваке године буде другачија стаза, како би промовисали све љепоте Романије. Прошле године стаза је била прилично сува, а карактерисали су је услови погодни за бржу вожњу, док је ове значајан дио пута уз ријеке Каљину и Биоштицу. Сљедеће године ћемо осмислити опет нешто другачије. Ове године окупили смо бициклисте из разних крајева – Источног Сарајева, Сарајева, Београда, Лазаревца, Краљева, Крагујевца, Ужица и других мјеста. Сличан је одзив као прошли пут и вјерујем да би било више учесника, међутим због најављених временских неприлика, неки су се поколебали. Поред дугогодишњих рекреативаца, има и млађих, тако да смо добили комбинацију искуства и младости. За малољетна лица, учешће је бесплатно. Занимљиво је да у Сокоцу до прије двије године, нисмо имали прилику видјети групу дјечице који заједно возе бицикле, а ево сада имамо петнаестак њих, тако да можемо рећи да је „Романија сајклинг“ испунио своју мисију, а то је промвисање бициклизма као здравог начина живота – казао је Трифуновић.

По први пут на Романији се нашла Снежа Јовановић из Београда.

– Возим по оваквим пределима и навикла сам на тај тип вожње, тако да ништа није тешко. Припремамо се целе године за овакве терене, а од ове манифестације очекујем лепо дружење – додала је.

Паљанин Стефан Таушан, шест година се бави бициклизмом, а како каже овај позив је прилика да се истраже све љепоте наше земље.

– На вожњи, која је организована у Сокоцу, био сам и прошле године. Утисци су били одлични те сам се одлучио одазвати и други пут. Посебан акценат је стављен на дружење, јер није такмичарског карактера, што даје додатни смисао свему. Позивам младе да се баве овим лијепим и здравим спортом, уз који могу упознати разне занимљиве природне љепоте – поручио је Таушан.

По други пут, на Романији, нашао се и Стефан Лопатић из Пала.

– Активно се бавим спортом већ 20 година, нордијским скијањем и бијатлоном, тако се радо одазивам такмичењима и догађајима, чији је циљ промоција здравог живота, спорта и природе – рекао је он и позвао младе да се окушају у бициклизму, јер се том спорту увијек враћа.

Шеснаестогодишњи Сокочанин Миладин Скоко, ове године је добио важан задатак и обавља улогу сервисера.

– Возим задњи у колони, у случају да се реагује ако шта треба поправити или некоме помоћи. Учествовао сам и прошле године у Сокоцу, гдје је основни смисао лијепо дружење, а био сам и на догађајима такмичарског типа. На трци на Јахорини, стигао сам осми на средњој стази – испричао је Миладин.

Ревијална МТБ бициклистичка трка „Романија зове два“ почела је у 10.00 часова, а како су навели у удружењу „Романија сајклинг“ до циља их дијели неких пет сати вожње.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.