Фото: Pixabay

На радост многих којима је ово воће омиљено, сезона трешања је почела! Ипак, поред тога што су тако слатке, укусне и освјежавајуће, ове црвенкасте или бијеле лоптице су изузетно добре за наш организам.

Још од давнина трешње су биле на добром гласу. Грци су заслужни за гајење трешње, а Римљани својим легијама за њено распростирање по Европи. Овим укусним плодовима придавао се читав низ љековитих својстава, од лијека за гихт и артритис, до хране за добар сан. До недавно све се то сматрало народном медицином, али истраживања су дала и научни темељ свим тим причама, тако нисмо далеко од дана када ће вам љекар рећи „узми 10 трешања и назови ме ујутру“.

Здравствене добробити овог предивног воћа иду у корак с његовим обликом и бојом. Одличан су извор витамина А, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц и К, као и минерала: калијума, калцијума, гвожђа, бакра, мангана, магнезијума, фосфора и цинка. Садрже влакна, целулозу, пектин, органске киселине и нешто протеина и угљених хидрата.

Због богатства антиоксиданса трешње су изврсни борци против слободних радикала. Посебно су богате антоцијанинима и проантоцијанинима, који им дају јаркоцрвену боју.

Ови антиоксиданси су одлични савезници у сузбијању симптома астме и алергија, а познати су и као снажна природна противупална средства. Такође, подстичу производњу колагена – протеина кључног за здравље коже, костију и везивног ткива.

Истраживање спроведено на америчком универзитету у Вермонту доказало је да антоцијанини дјелотворно ублажавају упале мишића и грчеве у листовима.

Свакодневно конзумирање 200 грама трешања помаже у превенцији многих здравствених проблема. Захваљујући калијуму ово воће идеално је за прочишћавање организма, посебно код особа које имају проблем са задржавањем течности. Постоји дијета са трешњама, која се састоји од испијања два литра сока од трешања дневно, током три дана. Ова дијета ослобађа организам од токсина и мокраћне киселине, сагорева масти, и тако вам помаже да изгубите који килограм.

Трешње се такође препоручују и за отклањање симптома и разних здравствених проблема везаних за остеопорозу, нарочито код жена у менопаузи, јер садрже гвожђе и калцијум. Могу се такође конзумирати за лијечење и превенцију анемије и проблема са зубима. Трешње је пожељно укључити у исхрану код дјеце која су у фази мијењања зуба.

Сируп од трешања

Састојци:

1 кг трешања,
1 л воде,
˝ кг смеђег шећера,
сок од 1 лимуна.

Припрема:

Трешње оперите и одстраните коштице. Ставите их у здјелу, а потом преко њих поспите шећер. Оставите да одстоји око два сата. Након што су трешње одстајале, додајте воду и сок од лимуна и промешајте све састојке док се шећер не растопи. Након што се шећер растопио, све заједно ставите на ватру и пустите да проври, потом смањите температуру и кувајте око 15 минута. Проциједите течност, при чему је пожељно гњечити трешње како би из њих изашло што више сока. Течност поновно ставите на ватру и кувајте док не постане попут сирупа. Склоните с ватре и оставите да се охлади. Сипајте сируп у флашу и одложите у фрижидер.