Фото: СРНА

У току су радови на уређењу извора Кнежак у Кнежини, код Сокоца, и биће настављени све док не буду постављени рукохвати, мала капија и расвјета на мјесту опјеваном у изворној народној пјесми.

На идеју о санацији оронулог камена на овом изворишту дошао је Самир Осмић, администратор странице „Кнежина мој завичај“ на „Фејсбуку“, након снимања видео-записа о Кнежаку у којем је и предложио уређење ове локације.

Осмић је рекао Срни да му се јавио велики број људи које завичајна и посебна сјећања вежу за овај крај и који су подржали идеју о санацији изворишта, те да је међу њима највише оних из иностранства.

Према Осмићевим ријечима, било је и појединаца који су нудили цјелокупан износ за уређење простора око извора, али он сматра да је најбоље рјешење да се у активност укључи што више људи који би својим донацијама помогли санацију камених плоча и уређење прилаза тако да се не наруши раније стање.

Осмић је навео да су знатна средства послале три особе које потичу из Кнежине, те да су се јавили и људи из неколико градова из Федерације БиХ који нису боравили у овом крају.

„Радови на уређењу Кнежака, почели су прије тридесетак дана, а у акцију прикупљања средстава укључило се доста мјештана Кнежине донацијама од по 100 до 250 КМ, без обзира на националност и вјерску припадност“, нагласио је Осмић.

Он је напоменуо да на санацији простора код изворишта ради врхунски мајстор из Колаковића, села недалеко од Кнежине у којем се годинама вади и обрађује камен доброг квалитета.

Фото: СРНА

„Презадовољан сам радом овог мајстора за камен, као и сви мјештани који долазе на извор у новом руху“, истакао је Осмић, којег завичајна спона веже за Кнежину, те му не пада тешко што често из Сарајева, гдје ради, мора доћи да набавља материјал и надгледа посао обнове.

У првој фази урађен је зид на извору, који спречава осипање основног камена и земље, а у другој фази радиће се рукохвати за лакши прилазак извору при захватању воде, мала капија која ће спријечити прилазак стоке на извор, те четири до пет тијела соларне расвјете за освјетљење ове локације.

Осмић је најавио и мању санацију изворишта двадесетак метара удаљеног од Кнежака, који мјештани називају Илиџа.

Према његовим ријечима, за сада се планира само постављање каменог зида на изворишту Илиџа како би се спријечило осипање земље и пијеска из којег извире вода, што може довести, како старији мјештани тврде, до његовог затварања и појаве на другом мјесту.

Кнежак је извор који се налази у близини џамије Селимије у мјесту Кнежина, 12 километара од административног центра општине Соколац, и познат је по више легенди о насељеном мјесту Кнежина, данас једној од мјесних заједница општине Соколац.

Према једној од њих, ово мјесто је добило име по извору Кнежак, а по другој обрнуто, Кнежак по мјесту у којем је.

Вода на Кнежаку извире испод стијене на којој је у дијелу ивичне камене плоче словима арапског писма уклесан натпис, који, како мјештани тврде, у преводу значи „Много воде, мало хљеба“.

Једна од легенди каже да је давни посјетилац Кнежине оставио јасну поруку о животу у овом крају у којем има више воде него хљеба.

У близини Кнежака има неколико мањих потока и извора међу којима и један топлик, а недалеко од овог извора протиче Биоштица, највећа ријека на подручју општине Соколац.

За Кнежак се на далеко чуло након што је популарни пјевач Халид Бешлић, рођен у селу код Кнежине, опјевао овај извор, али се, кажу мјештани, о Кнежаку вазда пјевало и у изворним народним пјесмама у овом крају.