Хришћански вјерници данас обиљежавају Велики петак, дан када је Исус Христ распет на крсту на Голготи.

Породице широм Републике Српске данас фарбају јаја, али ријетко која на начин како се то ради у дому Тадића из Маглајана.

Очување српске традиције и обичаја у њиховом дому игра важну улогу.

ПИСАЉКА И ВОСАК

Ова четворочлана породица истински његује хришћанске вриједности, па су тако и данас воском шарали јаја која ће затим обојити у црвену боју, традиционално, у луковици.

У мору модерних начина за украшавање јаја, Ана Тадић, кћерка Драгане и Радомира Тадића, с поносом користи технику шарања коју су вијековима уназад користили наши преци – писаљком и воском.

Шаре и облике које прави вјешта рука дјевојчице заиста су мелем за око, а дар који посједује итекако је хвале вриједан.

УЧИЛА ТЕХНИКУ ПРАДЈЕДОВОМ ПИСАЉКОМ!

Драгана Тадић прича да је она та која је млађем покољењу, кћерки Ани, у руке предала писаљку и научила је вјештини.

– Годинама сам шарала јаја овом техником. Прву писаљку направио ми је мој деда, а са њом је и Ана почела. Одувијек ми је помагала за Велики петак а ове године је сама преузела тај задатак – прича Драгана.

Мајка је поносна што је кћерку научила да воли и чува традиционални начин украшавања васкршњих јаја, па и да је у томе надмаши.

У времену када су дјеца окренута свјетским трендовима, у доба ријалити програма и друштвених мрежа, право је освјежење видјети да постоје они који његују српске традиционалне вриједности и чувају наше обичаје од заборава.

Србине, не бој се, док овакву дјецу одгајаш!